24. mart 2016.24. mar 2016.
MOJE BUDUĆE ZANIMANjE: KOMERCIJALISTA, KUVARSKI TEHNIČAR, POSLASTIČAR, KONOBAR

ZANIMLjIVO, ATRAKTIVNO, PERSPEKTIVNO

Većina budućih maturanata razmišlja šta, gde, kako? Odlučiti se za zanimanje koje će odrediti njihov budući život nije nimalo lako. Nedoumica ima mnogo, isto toliko i uticaja sa strane. Mi nudimo, vi odaberite sami
Ekonomsko-trgovinska škola u Šapcu već čitavu deceniju obrazuje mlade na području rada ekonomija, pravo i administracija i trgovina, ugostiteljstvo i turizam. Četvorogodišnji i trogodišnji smerovi svršenim osnovcima i ove godine ponudiće široki spektar zanimanja među kojima su ekonomski, pravni, finansijski tehničar, finansijski i poslovni administrator, komercijalista, kulinarski tehničar, trgovac, konobar, kuvar i poslastičar.
Kako je u pitanju ogledno odeljenje obrazovni program je drugačiji i zanimljiviji. I kadrovi koji su nam predavali sve ove godine su odlični. Više se baziramo na onome što je potrebno i što se stalno koristi nego ono što je suva teorija. Dobro smo pripremljeni, a tome je doprinela i praksa u jako dobrim firmama u trećoj i sada četvrtoj godini. Takođe, ova škola đacima pruža mogućnost da se dokažu i u drugim stvarima poput sporta, kao i na takmičenjima - kaže Filip Popović, maturant smera komercijalista koji zahvaljujući znanju stečenom u Ekonomskoj školi namerava da upiše studije ekonomije na prestižnom Univerzitetu u Beču.
Kulinarske čarolije
Kada je pre četiri godine trebao da odluči čime će se u budućnosti baviti maturant smera kulinarski tehničar Nikola Đurić nije se nimalo dvoumio. Krenuo je dedinim i očevim kulinarskim stopama.
- U ovom poslu pronalazim sebe. Najviše volim da spremam jela sa roštilja. Na preporuku zaposlenih u Gradskoj kafani, gde idem na praksu, tokom vikenda pohađam časove prakse i u Beogradu. Kada završim sa časovima i praksom u školi pre podne ostatak dana provedem na nekom poslu. Nađem vremena za sve. Plan mi je da nastavim sa školovanjem u inostranstvu, a za par godina sebe vidim u nekom prestižnom hotelu. Svakom bih preporuči da upiše ono što voli kao što sam ja upisao ovaj smer i to sa devedeset devet bdova - poručuje Nikola.
Po rečima Nikolinog razrednog starešine Aleksandre Jovičić, prof. kuvarstva sa praktičnom nastavom i prof. poslastičarstva, u prilog perspektivi ovog zanimanja ide činjenica da je zanimanje izuzetno traženo.
- Na ovaj smer, kako se pokazalo i ove školske godine, upisuju se učenici sa jako vrlo dobrim i odličnim uspehom. Posle završene četvrte godine učenici mogu da se upišu na fakultet u Novom Sadu, u Višu školu u Beogradu ili Šapcu. Čak je i našim učenicima kuvarima, koji su treći stepen, omogućen upis na šabačku Visoku školu strukovnih studija, smer gastronomija. Mnogi od naših učenika, zahvaljujući svome znanju i sposobnošću, ostali su da rade u objektima, restoranima i hotelima gde su išli na praksu. Odlično su se pokazali i na takmičenjima, a osvajanjem jednog od prva tri mesta omogućava im se direktan upis, bez polaganja prijemnog ispita, na fakultet ili višu školu. Tokom obrazovanja steknu veštine u svi grupama kulinarstva tako da mogu da odgovore svakom izazovu.
Slatko, slađe, najslađe
U svet slatkih poslastica Sofija Isaković, učenica druge godine smera poslastičar, uplovila je pomažući svojoj mami koja se bavi ovim nadasve kreativnim poslom.
- Zanimljiv smer koji mnogo toga može da pruži u životu. Jedna od tih mogućnosti je upis Više škole, odlazak na usavršavanje kroz rad u inostranstvo. Onda povratak u Srbiju da se započne sopstveni posao. Slatko, kreativno zanimanje.
Trogodišnje zanimanje iz područja ugostiteljstva, koje podrazumeva proizvodnju i promet poslastica, od učenika zahteva sposobnosti i osobine kao što su pedantnost, urednost, preciznost, maštovitost, a iznad svega dobru spretnost ruku i prstiju.
Majstori zanata
Učenike treće godine ugostiteljstva Aleksandra Jovanovića i Darka Brkića zatekli smo na pripremama za takmičenje poput kulinarskih tehničara i poslastičara. U komunikaciji sa gostima, primanju porudžbina i usluživanju budući konobar Aleksandar pronalazi zadovoljstvo, dok se draž barmenskog posla po Darku ogleda u druženju i učenju na praksi kako u školi tako i van nje.
- Potrebno je samo volje i truda. Preporučio bih svima ugostiteljski smer jer je veoma lep. Družiš se sa različitim ljudima i dosta toga možeš da naučiš u životu. Kada su u pitanju takmičenja za dobar koktel bitan je dobar ukus i izgled ali i brzina kojom se sprema kao i izgled konobara. Sve se ocenjuje ““ objašnjava Darko.
Usluživanje i barsko poslovanje uče se po nastavnim jedinicama tokom trogodišnjeg školovanja. Mogućnosti za zapošljavanje su velike, a mnogi od bivših učenika prof. ugostiteljstva i turizma Zorana Petrovića završili su na poslovima u Dubaiju, Abu Dabiju, Americi. Neki su zaposleni na brodovima, a neki su čak otvorili i svoje restorane.
PONOSNI NA UČENIKE
U ovoj školskoj godini Ekonomsko-trgovinska škola upisaće devet odeljenja, četiri četvrtog stepena i dva trećeg. S tim što se u odeljenjima trećeg stepena upisuju grupe po petnaest učenika i to trgovac i konobar i kuvar i poslastičar.
- Ekonomska škola prevashodno se ponosi rezultatima svojih učenika. Pristigle su i nagrade sa prvih takmičenja i to druga iz Osnova ekonomije i prva u izradi biznis plana na Beogradskoj bankarskoj akademiji. Takmičenja su tek počela. Očekujemo da dođe još neka značajna nagrada s kojom bi se pohvalili i pokazali, kao što smo i prethodnih godina, da smo bar u domenu oblasti ekonomije, prava i administracije jedna od najjačih škola u Srbiji - kaže direktor Velimir Kuzmanović.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa