24. mart 2016.24. mar 2016.
OTVORENA PROLEĆNA IZLOŽBA UDRUŽENjA UMETNIKA „KRUG 10“

ŠAPČANI ŠAPČANIMA

Dvanaest stvaralaca, četrdeset pet dela osobnih likovnih poetika u različitim tehnikama, i oko sto posetilaca u omalenom galerijskom prostoru TC „Tina“ prošlog petka najavilo obećavajuću izložbenu sezonu
Kada su u pitanju članovi Udruženja umetnika „Krug 10“, koji svojim radom, upornošću, a pre svega ljubavlju prema umetnosti, istrajavaju desetu godinu na šabačkoj likovnoj sceni, mesta sumnji u uspešnost nema. To su pokazali i prošlog petka na otvaranju tradicionalne „Prolećne izložbe“ kojom su ozvaničili početak ovogodišnje izlagačke sezone.
- Redom i radom opstajemo. Jedna slika nasleđuje drugu. Kritični smo, stalno istražujemo i pravimo nove stvari. Istražujemo sve ono što je novo u umetnosti. Sad radimo i enkaustiku, divne akvarele. Pridružuju nam se i mladi i stvaraoci iz inostranstva - otkrila je tajnu njihovog uspešnog rada Svetlana Žegarac, predsednica „Kruga 10“.
Svoju autorsku poetiku kroz četrdeset pet radova izvedenih u tradicionalnim tehnikama poput olovke u boji, akvarela, akrila, enkaustike sa dominacijom ulja na platnu uz dodatak trodimenzionalnih formi, klasične skulpture i reljefa, izrazilo je kroz različit senzibilitet, zrelu misaonost i sažetost osećanja dvanaest autora. Svetlana Žegarac, Đovana Gajić, Svetlana Bursać, Ljiljana Đapić, Željko Reljić, Gordana Manojlović, Branka Prokić, Anđelija Veselinović, Đorđe Dakić, Miodrag Gašić Gale potpomognuti novim snagama mlađanom Anom Popović i iskusnim Višeslavom J. Mitrovićem ni ovoga puta nisu razočarali svoju vernu publiku.
- Da Stravinski nije napisao čuveno „Posvećenje proleću“ mislim da bi ga napisao neko od Šapčana. Iz jednog prostog razloga. Ovo najlepše godišnje doba nama počinje prvom izložbom Udruženja. Mene uopšte ne čudi što je grad prepoznao vrednost grupe „Krug 10“, što finansira i prati projekte. Lično mogu da budem samo veoma srećna što živim u blizini tako dobrih ljudi. Ne samo dobrih umetnika nego karakternih osoba koje su svakom pružile ruku i svakome žele da pomognu. To je daleko više od umetnosti a njihova umetnička dela govore za sebe - rekla je prof. Ivanka Trifunović, istoričar umetnosti.
Kompozicije klasičnih tematikama poput pejzaža, mrtve prirode, figura u prostoru, floralnih i zoomorfnih motiva, neverovatnog kolorita sa dominacijom toplih tonova neće ostaviti ravnodušnim nijednog posmatrača koji će u „radovima oblikovanim sigurnim rukopisom, znanjem i veštinom, u skladnoj povezanosti misli i igre, iskustva i svežine“ pronaći dašak proleća, a samim tim i delić „priče koja dodiruje i oplemenjuje svakoga ko je izabran da vidi“ i to do osmog aprila kada će ovu izložbu zameniti takođe tradicionalna Uskršnja.
ŠABAC NA SAVI
Posvećenost radu, ali i gradu iz koga crpe materijal za svoja umetnička dela, prepoznala je i Gradska uprava grada Šapca. Zahvaljujući odobrenim sredstvima na konkursu za samofinansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi članovi „Kruga 10“, posle projekata „Šabački prolazi“ i „Šabačke kapije“, obradovaće poklonike svoje umetnosti novom serijom radova pod nazivom „Šabac na Savi“. Tako će se fond ovih svojevrsnih šabačkih likovnih hroničara povećati na sedamdeset slika.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa