24. mart 2016.24. mar 2016.
„CRVENE MAGLE“ DUŠANA BABIĆA

U POTRAZI ZA ISTINOM

Drugi deo trilogije, posle „Crvenih eksponata“, kroz slojevitu priču u dva vremenska toka pokušava da da odgovore na mnoga pitanja koja muče pojedince još od završetka Drugog svetskog rata
Čovek treba iza sebe da ostavi neki trag, da zaore duboko ili plitko. Zavisi od njega samog ili nekih okolnosti, sreće i drugih faktora koji mogu da utiču na to. Da ne ostane nešto prazno iza njega, kaže autor romana „Crvene magle“ Dušan Babić. Upravo sledeći svoj životni trag, poučen ličnim iskustvom, a u želji da rasvetli tajne prošlosti, u drugom delu trilogije Babić kroz slojevitu priču u dva vremenska toka pokušava da oslika tragiku jedne porodice u posleratnom vremenu kada je ljudska duhovna misao nestajala pred naletima novog društvenog poretka.
U ulozi tragača autor donosi na videlo svojevrsnu potragu za tajnama jednog ideološkog zločina koji se duboko urezao u život njegovog junaka Pere ostavljajući mu u amanet trajni žig nepodobne ličnosti. Žig srama nastao očevom nepravednom osudom i iznenadnom smrću u lavirintima zloglasnog Zdanja na sprudu. „Vreme je da svet sazna šta je sve ljudski um sposoban da zamisli i sprovede u delo“, kaže u jednom trenutku narator priče, pokušavajući da skine veo tajne sa zidina Zdanja koje stoji kao nemi svedok jednog zločina. Zločina bez kazne i kazne bez krivice.
Krećući se svojevrsnom „spiralom tajni“, u kome autor zajedno sa svojim junacima hoda po „marginama vremena, mesta i učesnika“, po rečima recezenta prim. dr Predraga Tojića, „rasplet vodi kroz realan svet, ali i kroz onostrani, zaumni, ponekad i teško shvatljiv. Težak je to položaj i tragača i čuvara tajni. Tragači opsednuti otkrivanjem tajni posrću, padaju u melanholiju, potežu za porocima, a čuvari vraćaju savest. Opet na „kašičicu“ isključuju se iz javnosti sa uverenjem da ih žigosanja i kazne za učinjeno neće stići. U toj psihološkoj borbi ne odustaju ni tragači ni čuvari tajni“.
„U mislima sam se obraćao Zdanju, postojećim neprijateljima. Sebi. Budućnosti koja mi, do sada, nije mogla da izgleda svetlo. Pogledajte, uverite se psi užasa da postoji i jedna druga, ova surova stvarnost koju vi ignorišete i prezrivo nazivate neplanirano greškom. Možete da nastavite da se snebivate, ili učinite nešto što će da vas izdigne iznad. Došlo je vreme za trežnjenje“, uzviknuće nemo u jednom trenutku skrhan životnim nedaćama Pera.
Pitanja mnogo, pretpostavki još više, u jednoj životnoj priči koja sliči hiljadama drugih, a ukorenjenoj u onoj biblijskoj o Kainu i Avelju. Priči bez kraja i početka. Svevremenoj, sudbinski predodređenoj, ljudski neprevaziđenoj potrebi sukobljavanja u kome brat udara na brata, otac na sina, sin na oca, a sve zarad ideologija koje dođu i prođu ostavljajući za sobom prah i pepeo iz koga smo i sami postali.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa