24. mart 2016.24. mar 2016.
VEČE KOJE SE PAMTI

ANKINO MUZIČKO POSELO

U dvorani „Vinaver“ u Aneksu, protekle srede je, u okviru obeležavanja 200 godina od dolaska Jevrema Obrenović u Šabac, održan multimedijalni program pod nazivom „Ankino muzičko poselo“. Aleksandra Erdevički Tomić je nadahnuto povela publiku u zlatno doba, „kad su šume nestajale da bi ulice nastajale, kad su gradovi dobijali novo ruho, kad su se udarali temelji nove države, a kad se u Šapcu počelo udarati u gitar i klavir“.
- Poseban svet muzičkih salona i posela, javlja se dolaskom Jevrema, najmlađeg i jedinog pismenog od braće Obrenovića na čelo Šabačke nahije. Sve što je bilo novo, Jevrem je donosio u Šabac, a tek potom se taj uticaj širio do Kragujevca, zatim Beograda i ostalih delova Srbije. Sve prvine oslikavaju Jevremovu viziju nove Srbije, koja se polako oslobađala turskih stega i skromnim koracima hodala ka Evropi. Veliki kulturni uticaj, kako u svom rodnom gradu, tako i u Srbiji 19. veka, izvršila je Jevremova ćerka, Ana, koju su Šapčani od milja zvali Anka, rekla je Aleksandra.
Mnogi mladi učeni ljudi, koji su boravili u Jevremovom konaku, uticali su na kulturnu scenu Srbije. Godine 1829. Jevrem i Tomanija su doveli Dimitrija Tirola i njegovu suprugu Hristinu za učitelje svoje dece. U konaku je postojala posebna soba u kojoj je Dimitrije deci čitao priče na francuskom i nemačkom jeziku, dok je Tina držala časove lepog ponašanja. U Šapcu se u to vreme počelo „udarati u gitar i klavir“ i to se može smatrati počecima razvoja muzičke kulture u Srbiji, koji se neizostavno vezuju za Jevremov dom i njegovu ćerku Anu. Ubrzo je došao i ugledni učitelj muzike Josif Šlezinger, prvi profesionalni muzičar u Srbiji, koji je podučavao Jevremovu decu sviranju klavira. Na poziv kneza Miloša 1831. godine je otišao u Kragujevac, a Jevrem sa porodicom u Beograd u kome se nastavlja njihov kulturni i prosvetiteljski uticaj.
U saradnji sa učenicima Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, KUD „Abrašević“, „Starim zvucima“ i umetnicima iz grupe „Kombinart“, višemesečno pripremanje programa se isplatilo. Šapčani su uživali u muzici minulih vremena, koje su dočarale i zaposlene u Biblioteci šabačkoj Tolingerovom „Crna noći“, opet u duhu tradicije ““ nekada je u Čitalištu šabačkom postojalo Pevačko društvo.
- Cilj osvežavanja sećanja je, ne samo da negujemo tradiciju, nego i da je nadograđujemo u današnjici, poručuje Tomićeva.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa