24. mart 2016.24. mar 2016.
ODRŽAN PRVI SOLISTIČKI KONCERT FLAUTISTKINjE JANE ILIĆ U ŠAPCU

I BI MUZIKA

Ponekad su, čak i nama koji verujemo u njihovu moć, reči nedostatne. Tamo gde reči prestaju, počinje muzika. Flauta Jane Ilić. Njen prvi solistički koncert u „Kristal sali“ hotela “Sloboda“, Šapčani su ispratili burnim aplauzima i suzama.
““ Samo želim da ljudi uživaju, da budu srećni. Zadovoljna sam svojim nastupom, ali mogu više i bolje, potrebna je vežba i trud, rekla je desetogodišnja umetnica, koja pleni ne samo darom, nego i urođenom gracioznošću.
Janina profesorka Biljana Prica kaže da je ovaj trenutak čekala dve godine, da je zamišljala i znala svaki detalj, ali da je njena učenica uvek iznenadi nekom sitnicom koju sama osmisli ““ Ona je ličnost koja oduševljava. Priredila nam je uzbuđenje koje ne može da prođe bez suza. Već na drugom času, video se njen talenat, ali, uvek podvlačim da je dar 10%, ostalo je rad. Jana je izuzetno uporna, veliki je radnik i bez toga ne bi mogla sve ovo da postigne.
A postigla je mnogo za dve godine koliko svira flautu. Na prvo takmičenje je otišla posle tri meseca vežbanja. Osvojila je prvu nagradu, kao i nagradu „Pobednik kategorije“, na takmičenju koje je održano u Valjevu. Prvi je učenik duvačkog odseka u istoriji Muzičke škole koji je učestvovao na međunarodnim takmičenjima najvišeg ranga u Srbiji ““ „Petar Konjović“ u Beogradu i „Anton Erbest“ u Novom Sadu. Takođe je prvi flautista u istoriji Muzičke škole, koji je bio njen predstavnik na takmičenju „Ohridski biseri“ u Republici Makedoniji. Iako je tri godine bila mlađa od svoje konkurencije, osvojila je prvu nagradu sa maksimalnih 100 bodova. Na prošlogodišnjem republičkom takmičenju u Beogradu, takođe je osvojila maksimalan broj bodova. Od 16 nagrada koje je osvojila, 14 su prve ( 10 specijalnih nagrada žirija ““ laureata) i dve druge. Ponosna je dobitnica „Svetosavske pohvale“ za afirmaciju znanja i pozitivnih uzora od grada Šapca.
Profesor Miloš Milutinović, koji je prati na klaviru, kaže da je trebalo malo vremena dok se nisu usaglasi, ali da sada“dišu zajedno“ i da je ovaj koncert generalna proba pred odlazak u Njujork.
Sve kockice su se sklopile. Pored najvažnije, roditeljske podrške, Jana ima razumevanje svoje učiteljice, Gordane Jeličić, potporu grada Šapca i Udruženja „Moja Mila“
- Janu pratimo od samog početka. Ovo je bilo veoma emotivno za sve nas, mislim da je aplauz rekao mnogo više nego što bih to ja mogao u ovom trenutku. Previše je mediokriteta u današnjem svetu, zato mi podržavamo one koji se izdvajaju, buduće umetnike, sportiste i naučnike, kaže Mihajlo Milinković iz pomenutog Udruženja.
Posle značajnih međunarodnih takmičenja na kojima je nastupala, mlada umetnica je dobila poziv da 1. maja nastupi u jednoj od najprestižnijih dvorana sveta, u „Karnegi Holu“, u Njujorku.
U tekstu „Flautistkinja Jana Ilić“, u „Glasu Podrinja“, pre dve godine smo zapisali: „Ako se po jutru dan poznaje, a poznaje se, o našoj maloj sugrađanki će se tek pisati, ne samo kod nas, nego, verujemo, u svetu“. Počelo je.
Koncert je upotpunio mladi Željko Đukanović, koji pohađa solo pevanje u klasi profesorke Mirjane Pantelić, vokalnim izvođenjem tri kompozicije, uz klavirsku pratnju profesorke Milice Zidarić.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa