31. mart 2016.31. mar 2016.
U GRADSKOM UDRUŽENjU PENZIONERA PREDSTAVLjENA KNjIGA NIKOLE DEVURE „VOJVODA MILOŠ POCERAC“

ŠABAČKA ISTORIJSKA HARIZMA

Na inicijativu Radivoja Nenadovića iz Gornje Vranjske nastala je dvadeset šesta knjiga Nikole Devure „Vojvoda Miloš Pocerac“ koja je prošlog petka predstavljena u prostorijama Gradskog udruženja penzionera grada Šapca u Benskoj bari. Govoreći o kolegi po peru, drugu i prijatelju po opredeljenju, filozofu po obrazovanju i diplomiranom agronomu po stečenoj diplomi, Stevan Matić rekao je da se sve njegove knjige čitaju u jednom dahu, a posebno poslednja.
- Sve Nikoline knjige pisane su jednim lakim, razumljivim stilom što je slučaj i sa ovom knjigom. Trebalo je da prođe dva veka i neka godina više da se istrgne iz zaborava jedan naš junak, jedan heroj iz našeg kraja, Gornje Vranjske, Miloš Stojićević, poznatiji u narodu kao Miloš Pocerac koga je sam Karađorđe imenovao u vojvodu. Nikola Devura je Miloša Pocerca povio u jedno divno literarno ruho - istakao je Matić.
Kao socijalna grupa, po mišljenju prim. dr Predraga Tojića, mi nemožemo ništa da uradimo ali možemo da ukažemo mlađima da svoj rod ne zaborave bez obzira što su pošli za hlebom negde daleko.
- Nikola je svojom pojavom i svim svojim pisanjem potvrdio te međuljudske moći Srbinove, a to je međa znanja i međa pripadanja - dodao je prim. dr Tojić.
Smatrajući da je više pismen nego usmen čovek i sam autor je naglasio da je ovaj roman napisao jer je morao da ga napiše.
- Miloš Pocerac je jedna harizma šabačka, a Šabac ne zna da je to on. Šabac ne ceni svoje istorijske veličine i svoje harizme iako je posle Beograda najznačajniji grad u istorijskom smislu u devetnaestom i dvadesetom veku - istakao je Devura.
Publika je tokom jedno i po časovnog književnog druženja imala priliku da čuje delove iz romana zahvaljujući članovima Gradskog udruženja Iliji Tovaroviću i Vitomiru Nikoliću. Celokupno dešavanje muzički je propratio Miša Daničić.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa