Info

2. septembar 2010.2. sep 2010.
POZORIŠTE

BUBNjEVI NAJAVILI BREHTA

“Bubnjevi u noći“ su komad koji je ostavio neizbrisiv trag na nemačko i svetsko pozorište. Ali, isto tako i na ukupnu karijeru, a potom i zaostavštinu samog Bertolda Brehta
To je bila njegova prva izvedena drama. Bukvalno je eksplodirala nemačkom kulturnom scenom i više nego skrenula pažnju na mladog genijalnog pisca/pesnika koji je već ovim delom pokazao da će se pozorište, bar u smislu političkog pozorišta, deliti na ono pre i ono posle Bertolda Brehta.
Naravno da se u u slučaju Bubnjeva u noći još uvek ne radi o tekstu koji odražava sve kasnije, zrele postulate Brehtove teorije Epskog teatra, ali ih svakako nagoveštava zadržavajući pri tom neverovatnu sirovu snagu pesničkog izraza koji se danas može meriti možda samo sa estetikom panka ili repa. Breht se kasnijih godina dovijao na razne načine da kraj komada prikaže u svetlu promocije revolucionarnih ideala ““ jer to Kraglerovi postupci svakako nisu ““ pa je čak pokušavao i da komad “ispravi“ i dopiše kako bi se bolje uklopio u sliku koju je pokušavao da ostavi o sebi i svom delu, pogotovo pred kraj života kada je prihvaćen na Istoku kao mesija modernog dijalektičkog teatra. Srećom starijem Brehtu nije uspelo da ukroti mladog razuzdanog pesnika koji je nepogrešivo ali i bezobrazno sledio sirovi instinkt samoodržanja svog glavnog junaka bez pretenzije da se svojom dramom dodvori bilo kojem političkom konceptu.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa