31. mart 2016.31. mar 2016.
PoČeli radovi na sanaciji otpadne jalovine iz rudnika „ZajaČa“

REŠENjE DECENIJSKOG PROBLEMA

Za uklanjanje 600 hiljada tona teških metala koji ugrožavaju zdravlje građana, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine izdvojilo je 216 miliona dinara
Poslednjeg dana marta počeli su radovi na sanaciji otpadne rudne šljake (jalovine) iz rudnika „Zajača“ kod Loznice, koji predstavlja jednu od crnih ekoloških tački Srbije još od 2006. godine. Sanacijom rudnika će se trajno rešiti problem zagađenja pijaće vode, vazduha i zemlje teškim metalima koje godinama unazad ugrožavaju zdravlje lokalnog stanovništva. Otvaranju radova su prisustvovali državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Stana Božović, gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović i predstavnici gradske uprave i mesnih zajednica.
Ovom prilikom, gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović istakao je da je do rešenja višegodišnjeg problema na sanaciji deponije opasnog otpada u Zajači došlo zajedničkim radom Grada Loznice, Vlade Republike Srbije i resornog ministarstva.
-Početak radova, čija ukupna vrednost iznosi 216 miliona dinara, je dobra vest ne samo za meštane Zajače i njihovu decu, već i za sam grad Loznicu. Ovo je prilika da meštane ovog kraja obavestimo i da uskoro kreću radovi na izgradnji gradske vodovodne mreže za tri mesne zajednice: Zajaču, Paskovac i Voćnjak-naveo je on.
Prema najnovijem izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO), broj smrtnih slučajeva koji se mogu pripisati zagađenju vazduha dostigao je 8,2 miliona.
Na deponiji u Zajači, koja se prostire na nekoliko desetina hektara, nalazi se oko 600 hiljada tona ogaraka i šljake antimona, olova i ostalih teških metala koji ugrožavaju zdravlje stanovništva. Imajući to u vidu, sanacija ove deponije predstavlja jedan od najznačajnijih projekata u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji u poslednjih 10 godina.
-Vlada Republike Srbije i resorno Ministarstvo je, uprkos brojnim izazovima, omogućilo rešavanje decenijskog zagađenja životne sredine projektom sanacije, zatvaranja i rekultivacije deponije otpadne šljake iz topionice „Zajača“. Ovaj projekat je u potpunosti u skladu sa našim najznačajnijim strateškim dokumentima i prioritetima. Očuvanje zdravlja naših sugrađana i zaštita životne sredine su dve uzajamno nerazdvojive oblasti i meni je lično zadovoljstvo što danas prisustvujem početku radova na rešavanju ovako značajnog pitanja, koji se tiče kvaliteta života svih naših građana- istakla je državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, gospođa Stana Božović.
Izvođenje radova na sanaciji ovog lokaliteta se planira u dve faze, a radove će sprovesti konzorcijum kompanija na čelu sa francuskom firmom „Sade“. Projekat sanacije, zatvaranja i rekultivacije deponije jalovine iz topionice u Zajači obezbediće građanima ovog lokaliteta dugo očekivanu zdravu životnu sredinu, unapređenje uslova života kao i rešavanje jednog od najvećih ekoloških problema u Republici Srbiji.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa