31. mart 2016.31. mar 2016.
OBELEŽEN SVETSKI DAN DEČJE KNjIGE

KAKO POSTATI I OSTATI GLUP

Ovaj priručnik je upropastio mnoge, zašto ne bi i tebe? Učenje ili blejanje, zar ima dileme? Učini život što besmislenijim. Kako ćeš najlakše sprečiti sebe da učiš? Vodič u prazninu. Sve o neučenju u 39 lekcija
U dvorani “Vinaver“ u Aneksu, povodom Svetskog dana dečje knjige, organizovan je književni matine Jasminke Petrović “Kako postati i ostati glup: sve o (ne)učenju“, što je naslov jedne od knjiga ove autorke.
- Sa mnom je na knjizi radila doktor nauka Ana Pešikan, psiholog. Razmišljale smo kako da je učinimo primamljivom za decu, a da ih naučimo da uče i odlučile da im priđemo, kako je moj deda govorio - “okolo kere, pa na zadnja vrata“. Kad sam bila gost u jednoj školi, bibliotekarka mi je ispričala o jednom učeniku koji je imao sedam nedovoljnih ocena i kome je nastavnica srpskog rekla da pročita samo jednu knjigu da bi dobio prelaznu ocenu. On je otišao u biblioteku i našao ovu našu knjigu, jer mu se učinilo da će da pređe nastavnicu, ali desilo se da je knjiga prešla njega, jer je, dok ju je čitao, naučio da uči. To je živ primer za kog sam čula, da je popravio sve jedinice i uspeo da završi prvo razred, a potom i školu. Kažu “Kad pomogneš jednom detetu, pomogao si celom svetu“, kaže autorka.
S obzirom da je matine bio kolažnog tipa, Jasminka je deci govorila i o drugim naslovima, a najviše o knjizi “Leto kada sam učila da letim“, koja je izašla pre šest meseci, a već je doživela drugo izdanje. Ovaj priručnik za odrastanje, autorki je doneo nagradu “Plavi čuperak“.
Jasminka Petrović je jedna od najznačajnijih srpskih autorki za decu i dobitnica mnogobrojnih nagrada. Uređivala je dečje emisija na radiju, kao i časopise za decu.
Pored pomenuta dva, neki od njenih naslova su “Seks za početnike“, “Ovo je nastrašniji dan u mom životu“, “Riba ribi grize rep“, “Samo za tvoje uši“, “35 kalorija bez šećera“, “Od čitanja se raste“ i drugi.“
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa