31. mart 2016.31. mar 2016.
IZLOŽBA UČENIKA ŠPU U BIBLIOTECI ŠABAČKOJ

JEVREMOVI PROZORI KA JEVROPI

U galeriji Biblioteke šabačke, protekle srede je otvorena izložba radova učenika Škole primenjenih umetnosti pod nazivom “Jevremovi prozori ka Jevropi“. Povodom jubileja koji Šabac ovih dana proslavlja ““ dva veka od dolaska Jevrema Obrenovića u Šabac, postavka predstavlja prikaz savremene likovne scene i modernog dizajna. Pored Sonje Bokun Đinić, direktorke Biblioteke, govorila je Nevenka Đokić, direktorka ŠPU, a izložbu je otvorio akademski slikar Igor Marsenić.
- Sve ono što je bilo lepo, napredno, moderno, stvaralo se u Šapcu, u vreme gospodara Jevrema. Danas je hol Vladičanskog dvora stilizacija Jevremovog konaka, zahvaljujući mladim, talentovanim učenicima ŠPU, koji su, na jedan slojevit način, prikazali ono što je predstavljao dvor Jevrema Obrenovića i Šabac u to doba. Od simbola napretka, prozora ka Evropi, izložba predstavlja stilizaciju samog konaka, od klavira, detalja iz pokućstva, do nakita, rekla je direktorka Biblioteke.
Delovi gradskih fasada, oblici kuća, odeća, nakit, posuđe, izvedeni u raznorodnim tehnikama, na invetivnim kolažima, različitim vrstama reljefa, štafelajnoj slici, crtežu, grafici, fantazmagoričnoj skulpturi ili kaligrafskom tekstu, očituje bogatstvo ideja i originalnost autorskih rešenja.
- Naši učenici su mesecima izučavali Jevremovo doba, istoriju Šapca i to su pretočili kroz divne eksponate. Činjenica da je Jevrem bio otvorena i moderna ličnost, učenicima je bila najveća inspiracija. To što je on od turske kasabe napravio moderan grad, nešto je što i mlađi naraštaji cene, rekla je Nevenka Đokić i dodala da je Biblioteka šabačka pravi naslednik Jevremovog konaka.
Zanimljiva i zahtevna postavka, koju je podržao grad Šabac, otvorena je do 14. aprila.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa