2. septembar 2010.2. sep 2010.
OPLjAČKAN MANASTIR SVETE PETKE U PETKOVICI

BOGU SE POMOLIO PA MANASTIR OROBIO

Manastiri i crkve sve češće na meti razbojnika i lopova. Hram u Petkovici nadomak Šapca drugi put za nepune četiri godine opljačkan, a lopov u nedelju, posle bogosluženja kome je i sam prisustvovao, obio troja vrata i odneo 30.000 evra. Po svoj prilici lopov već „dolijao“. Sestrinstvo manastira se nada da će biti pronađen i novac koji su namenile za živopisanje hrama
Kad se u svakodnevnom govoru za nekoga kaže da je loš i sklon lopovluku i kriminalu, onda se često može čuti ustaljena fraza: „Taj bi ukrao i naforu iz crkve!“ Tako se u našem narodu obeležavaju oni kriminalci kojima ništa nije sveto i koji ne prezaju da „ture ruku“ i u „manastirski džep“. A, nažalost, slučajevi pljački i razbojništava po našim crkvama i manastirima sve su češći. I da ne bude nikakve zabune: nije reč o skrnavljenju sakralnih objekata na Kosovu i Metohiji, gde je ta pojava poprimila tragične razmere. Pljačke drevnih svetinja dešavaju se tu oko nas, u Eparhiji šabačkoj.
Takav slučaj desio se i u nedelju, 29. avgusta u starom manastiru posvećenom Svetoj Petki, u Petkovici, nadomak Šapca. Ovaj manastir bio je i ranije na meti razbojnika. Tako su 2006. godine lopovi odneli skupoceni kovčežić sa moštima svetitelja i pozlaćeni putir. Sestrinstvo u manastiru od tada, uz teške poslove i brige oko održavanja velikog imanja i uz molitve i obrede koje svakodnevno održavaju, mora da brine i dodatnu brigu da ih lopovi ne poharaju. A od lopova se nije lako sačuvati, čak ni kad je svetinja u pitanju.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa