31. mart 2016.31. mar 2016.
MOJE BUDUĆE ZANIMANjE: MAŠINSKI TEHNIČAR ZA KOMPJUTERSKO KONSTRUISANjE, AUTOELEKTRIČAR, ELEKTROTEHNIČAR PROCESNOG UPRAVLjANjA, VOZAČ MOTORNIH VOZILA

VELIKI IZBOR, VEĆE MOGUĆNOSTI

Većina budućih maturanata razmišlja šta, gde, kako? Odlučiti se za zanimanje koje će odrediti njihov budući život nije nimalo lako. Nedoumica ima mnogo, isto toliko i uticaja sa strane. Mi nudimo, vi odaberite sami
Kada je u pitanju Tehnička škola Šabac izbor obrazovnih profila kreće se od elektrotehničke, preko mašinske do saobraćajne i građevinske struke. Zastupljni su četvorogodišnji i trogodišnji smerovi koji svojom atraktivnošću u doba ekspanzije računarskih i telekomunikacionih tehnologija pruža velike mogućnosti kako prilikom zapošljavanja tako i u daljem nastavku školovanja.
Mašinstvo
Jedan od tih, takoreći tradicionalnih obrazovnih profila koji su pod naletom savremenog doba modifikovani je mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje. Tokom četvorogodišnjeg zanimanja školuju se stručnjaci potrebni za rad u oblasti modeliranja, proračuna i konstruisanja mašinskih elemenata i konstrukcija, upotrebom računara i softverskih alata. Učenici imaju prohodnost na više fakulteta -Mašinski, Tehnički, Informatički i Elektrotehnički.
- Jedan je od traženijih smerova jer se sa završenom srednjom može naći posao. Osim toga što sam đak radim automehaniku i ovaj smer mi je u tome mnogo pomogao. Kada je u pitanju odabir budućeg zanimanja mogu da kažem da je najpametnije slušati svoje srce i svojim razmišljanjem gledati kako da sebi obezbedite budućnost - poručuje maturant Nemanja Jovanović.
Elektrotehnika
U oblasti elektrotehnike upisuju se tri obrazovna profila i to trogodišnji autoelektričar i četvorogodišnji elektrotehničar procesnog upravljanja i elektrotehničar računara. Upravo zbog novih tehnologija koje podrazumevaju upotrebu dijagnostike i savremenih elektronskih uređaja koji su sve prisutniji u automobilskoj industriji učenici druge godine David Živić i Lazar Korošec odabrali su zanimanje autoelektričara.
- Pruža nam mogućnost zaposlenja i perspektivan je. Preporučio bih ovaj smer ali samo onome ko to voli i ko je radan - kaže David dok Bošova oprema, dijagnostika KTS 650 i 530 oduševljavaju Lazara koji ističe da je dobra praksa najvažnija, a samim tim pruža mogućnost da pokrenete sopstveni posao što on i namerava posle završetka školovanja.
Za zanimanje elektrotehničar procesnog upravljanja Vukašin Jeremić, učenik druge godine, odlučio se prvenstveno zbog izuzetne traženosti u Srbiji.
- Na prve dve godine ima dosta opšteobrazovnih predmeta, a u preostale dve stručnih. Smer je veoma zanimljiv, a predstavlja i odličnu osnovu za dalje školovanje na Elektrotehničkom fakultetu. Profesori koji nam približavaju elektrotehniku kao nauku su razlog zbog kojih smo još više zavoleli ovaj smer - ističe Vukašin koji je nedavno osvojio drugo mesto na opštinskom takmičenju iz istorije.
Elektrotehničar računara jedan je od najboljih smerova iz elektrostruke što je istakao i prof. Milan Živković.
- Uglavnom deca koja upisuju ovaj obrazovni profil imaju visok broj bodova. Obuhvata širok opseg znanja iz elektronike, programiranja, računarstva, koji naši učenici imaju na kraju školovanja. Veliki broj učenika sa lakoćom je upisao i fakultete i završavao elektrotehnički fakultet u Beogradu ili u Novom Sadu. Autoelektričar je trogodišnji smer koji se uglavnom zasniva više na praktičnom radu. Uklopljeno je računarstvo i elektronika.
Saobraćaj
U okviru saobraćajne struke svake godine upisuju se dva smera. Trogodišnji vozač motornih vozila i četvorogodišnji tehničar drumskog saobraćaja.
- Tehničar drumskog saobraćaja je veoma atraktivno zanimanje. Svake godine vrlo lako upišemo trideset učenika koji tokom školovanja steknu znanja iz oblasti bezbednosti. Kad završe četvrtu godinu mogu se zaposliti u bilo kojoj firmi koja se bavi organizacijom prevoza. Izuzetno ih zanima i Policijska akademija tako da na izvestan način imaju prednost prilikom upisa. Svake godine određen broj učenika upiše i Saobraćajni fakultet u Novom Sadu ili Beogradu. Osposobljavamo ih i za upis na dalje školovanje - kaže Dragica Krgović, prof. stručnih predmeta iz saobraćajne struke.
Motorna vozila, bezbednost saobraćaja, otklanjanje sitnih kvarova, kao i sama prednost prilikom zapošljavanja zbog diplome koja im obezbeđuje status profesionalca prevagnuli su u odluci da se Božidar Moravčević odluči za zanimanje vozač motornih vozila.
- To je bilo moje željeno zanimanje zato što mi pruža veliku mogućnost zaposlenja posle završetka škole. Omogućeno nam je polaganje za B i C kategoriju što je prednost u odnosu na osobe koje polažu u privatnim školama. Velika je mogućnost zaposlenja, a pruža i odličnu osnovu za upis Saobraćajnog fakulteta ili nekog od tehničkih.
NOVINA ARHITEKTONSKI TEHNIČAR
Jedna od ovogodišnjih novina je i arhitektonski tehničar, obrazovni profil, koji će po rečima direktora Čedomira Smiljanića, zbog svoje atraktivnosti privući i devojčice. Prof. Jasna Gligorić, arhitekta, ističe da ovaj obrazovni profil pruža najbolju osnovu za studije arhitekture i građevine, a učenici mogu nastaviti školovanje i na drugim tehničkim i ostalim fakultetima i višim školama.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa