31. mart 2016.31. mar 2016.
VREME KRPELjA JE STIGLO

PAŽNjA, MALI VAMPIRI

Toplo i suvo vreme je idealno za duži boravak i druženje u prirodi. Ovo se posebno odnosi na sve one koji imaju kućne ljubimce. Krpelji veoma često stanu na put dobrom raspoloženju, kako zbog četvoronožnih prijatelja, tako i zbog sopstvenog zdravlja.
Krpelji su ektoparaziti koji parazitiraju na ljudima i toplokrvnim životinjama. Najaktivniji su u proleće i u jesen dok su za vreme hladnih dana neaktivni. Iz tog razloga šetnje ljubimaca i izlazak u prirodu u rano proleće i jesen predstavlja najveći rizik.
Svojim prisustvom na koži iritiraju domaćina, mogu da dovedu do alergijskih reakcija i da uzrokuju krpeljsku paralizu (tick paralizu) i anemiju. Najveća opasnost od krpelja je ta što su oni vektori u prenosu nekih bakterijskih, virusnih i parazitskih oboljenja.
Staništa krpelja su najčešće šume, visoke trave, grmovi, šiblje i ostali predeli pokriveni žbunastom vegetacijom. Krpelji ne traže aktivno svog domaćina nego domaćin pokupi krpelja prolaskom kroz travu, šiblje i druga staništa krpelja. Mehanizam pronalaženja domaćina se kod krpelja oslanja na njuh, oni se spuštaju na nove domaćine kad osete miris butanske kiseline koju preko kože luče svi sisari.
Kada se zakače na svog domaćina, sišu krv i hrane se kako bi mogli dalje da se razvijaju i razmnožavaju. Ubod krpelja je bezbolan jer oni luče anestetičke materije pa je iz tog razloga teško osetiti kad se krpelj “ prikači “ za kožu.
Krpelji podjednako „vole“ i ljude i ostale životinje ali je kod pasa i mačaka njihovo otkrivanje dosta otežano zbog prisustva dlake i zbog toga što krpelj u početku ima prečnik od samo 1-2 mm. Kod pasa se krpelji najčešće nalaze u predelu glave i vrata. Najlakše ih je primetiti kada se nasisaju krvi jer tada povećavaju svoju veličinu. Kod mačaka se mnogo ređe nalaze nego kod pasa.
Na mestu uboda nastaje oštećenje kože koje može predstavljati ulazno mesto infekcije . Nakon sisanja krvi krpelji povrate sadržaj koji može sadržati uzročnike zaraznih bolesti i na taj način predstavljaju vektore mnogih oboljenja.
Najčešće oboljenje koje krpelji prenose na pse je babezioza, erlihioza, borelioza (lajmska bolest) i dr. Krpeljska paraliza i anemija usled prisustva krpelja na psima i mačkama se ne javlja iz razloga što većina vlasnika životinja primete krpelje na životinji, a da bi nastali ovi poremećaji potrebno je da veći broj krpelja boravi na životinji.
Prilikom uklanjanja krpelj se nikako ne sme fizički povrediti, kidati, paliti, niti iritirati različitim sredstvima: uljem, benzinom, alkoholom... Svi ovi postupci još više favorizuju lučenje pljuvačke krpelja, a sa njom i ulazak uzročnika i nastanak infekcije. Krpelja treba odstraniti pincetom, hvatanjem rilice (usni aparat) što bliže koži, a posle odstranjivanja mesto uboda dezinfikovati. Odstranjene krpelje treba spaliti, a nikako se ne smeju gnječiti jer mogu sadržati uzročnike bolesti koji mogu preći na ljude. Krpelje je potrebno u što kraćem roku odstraniti sa životinje jer se na taj način izbegava prenos zarazne bolesti.
Mesto na kome je krpelj psu sisao krv treba očistiti alkoholom i sledećih desetak dana malo pažljivije posmatrati ponašanje i mokrenje psa. Ukoliko pas bude pokazivao znake slabosti, visoku temperaturu i tamniju mokraću treba ga odmah odvesti kod veterinara. Uspešnost lečenja i nivo trajnih oštećenja jetre direktno zavise od blagovremene dijagnoze i kliničkog tretmana.
Bolje sprečiti nego lečiti je poslovica koja se itekako može primeniti kada su krpelji u pitanju. Prilikom šetnje ljubimaca potrebno je izbegavati područja gde ima krpelja ( visoka trava, šiblje, grmovi ) pogotovo u proleće i leto. Ako se nakon šetnje na životinji zapazi krpelj potrebno ga je izvaditi.
Jako je bitno svoje ljubimce na vreme zaštititi od krpelja, buva i drugih ektoparazita. To se može postići korišćenjem posebnih šampona, praškova, spot-on preparata, ogrlica i dr. Na taj način vodimo računa ne samo o svom ljubimcu, već i o sebi, kao i o zdravlju i sigurnosti drugih ljudi i životinja.
Dr vet. med. Slađana Janjušević Rak

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa