31. mart 2016.31. mar 2016.
NOVI PROBLEMI RADNIKA “MINERALNIH ĐUBRIVA“

OPET LOŠE VESTI

Radnici “Zorka Mineralnih đubriva“ počeli su da dobijaju rešenja Privrednog suda u Valjevu da su odbijeni kao poverioci. Prema rečima Radosava Jakovljevića predsednika Odbora za radnička potraživanja, navode se dva razloga za ovakvu odluku. Prvi je da su potraživanja zastarela, a drugi razlog je što su radnici prodali 100 odsto svojih potraživanja Holdingu za 10 odsto.
-Prema informacijama koje imam samo dva od tridesetak radnika je dobilo pozitivan odgovor i rešenje da su im potraživanja u redu. Rešenja zavise od izvršnih presuda i datuma kada su radnici napustili “Zorku“. Jedna grupa je to učinila 2003., druga 2007., a treća 2009. godine, navodi Jakovljević.
Kaže da je radnike savetovao da se obrate advokatima, a da su advokati rekli da će pisati ustavne žalbe. Jakovljević smatra da je to trebalo uradi i ranije.
Ispitno ročište na kom će se utvrditi ko ima, a ko nema prava na potraživanja održaće se 14. ovog meseca.
Radnici su uputili i urgentno pismo premijeru Aleksandru Vučiću 18. marta, sa molbom da se novac od prodaje firme izuzme od stečajne mase, iz razloga što fabrika nije prodata iz stečaja, nego šest godina ranije. Odgovor još nisu dobili, iako u pismu mole da im se odgovori u roku od sedam dana.
Podsetimo, 875 bivših radnika “Zorke Mineralna đubriva“ potražuje novac po osnovu zarada. Na računu Agencije za privatizaciju nalazi se 270 miliona dinara, sa kamatom koja je za dve godine dostigla 46 miliona dinara. Jula prošle godine uveden je stečaj. Ako bi se novac koji je zarobljen na računu agencije za privatizaciju izuzeo iz stečajne mase, to bi omogućilo bar delimično namirenje potraživanja koja ukupno iznose 360 miliona dinara.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa