2. septembar 2010.2. sep 2010.
POČELA NOVA ŠKOLSKA GODINA

SEPTEMBARSKO ZVONO RADOSTI I STRESA

U osnovne i srednje škole u Šapcu ove školske godine pošlo 15.611 devojčica i dečaka. Školi se najviše raduju prvaci. Septembar je stresan mesec za roditelje, jer im polazak dece u novu školsku godinu prazni i onako tanke novčanike. Inkluzija i strah od male mature
Kada se u sredu, prvog septembra, oglasilo prvo zvono ove školske 2010/2011. godine, naši mladi sugrađani, njih 15.611, pošlo je na zanimljiv i težak put traganja za novim znanjem. U šabačke osnovne škole ove godine krenulo je 9.835 dece, dok će viši nivo znanja u nekoj od ovdašnjih srednjih škola sticati 5.776 devojaka i mladića.
Snove šabačkih školaraca da će kroz nova znanja prokrčiti sebi put do lepšeg i srećnijeg života i ovog septembra, kao i uvek, prate velike brige njihovih roditelja o tome kako ih opremiti za školu. Jer školovanje je skupo, a novčanici sve tanji.
Školovanje besplatno, a skupo
Prema našim propisima, školovanje u Srbiji je besplatno u osnovnim i srednjim školama, a o trošku države školuje se i značajan broj studenata na državnim univerzitetima. Ipak, uprkos toj činjenici, obrazovanje je skupo i, nažalost, sve skuplje. Opremiti školarca za septembarsko školsko „vatreno krštenje“ prava je noćna mora za roditelje, a ko ima dvoje ili troje dece, taj je u ozbljnom problemu sa porodičnim budžetom.
Jer, računica je više nego prosta: za komplet udžbenika za osnovne i srednje škole treba izdvojiti, zavisno od razreda, između pet i deset hiljada dinara. Za đačku torbu od 1.800, do 5.000, za sveske, olovke, flomastere, bojice, pernicu, pribor za tehničko obrazovanje i sl. još oko 5000. Tu je i nova oprema za fizičko vaspitanje, a ne može se dete poslati u školu u prošlogodišnjim patikama i u starim farmerkama i duksu. A gde su pare za užinu, gde je džeparac, gde pare za ekskurziju i slični izdaci. Tako, malo - po malo, ode još između 5 i 10 hiljada dinara. Sve u svemu, za prosečno opremanje jednog đaka za prvi septembarski dan u školi, roditelji moraju da izdvoje oko 20. 000 dinara. A ako je kuća sa više dece školskog uzrasta, ode plata!
Pomoć Ministarstva prosvete
Veliku pomoć porodičnom budžetu, kad je o školovanju reč, pruža Ministarstvo prosvete Republike Srbije svojim projektom besplatnih udžbenika. Projekat je počeo prošle školske godine i obuhvatio je besplatne udžbenike za učenike prvog razreda osnovnih škola u Republici. Ove godine, pored prvaka, besplatne knjige dobiće i učenici drugog razreda. Na ovaj način veliki broj porodica biće značajno rasterećeno finansijskih briga oko spremanja dece u školu. Ako se ovaj projekat u celini realizuje, do kraja decenije svi učenici u osnovnom obrazovanju dobijaće besplatne udžbenike i tek tada će moći da se istinski govori o tome da nam je osnovno obrazovanje besplatno.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa