31. mart 2016.31. mar 2016.
SPORT JE VIŠE OD IGRE

I DOBROG REZULTATA

Šabac je „grad sporta“, a vrhunski sportski rezultati jedan su od znakova prepoznavanja. Zato je oblast u kojoj se postižu takvi rezultati, ali i stvaraju i razvijaju zdrave životne navike, veoma važna, kaže članica Sportskog odbora POBEDE ZA ŠABAC Vesna Živković.
- Članovi Sportskog odbora POBEDE ZA ŠABAC u proteklom periodu profesionalno i posvećeno su radili na podizanju i rekonstrukciji sportske infrastrukture, podršci masovnom i školskom sportu, promociji vrhunskih rezultata i negovanju tradicije i očuvanju epiteta „grad sporta“. Implementirali smo Zakon o sportu, a primenjujemo i Pravilnik o finansiranju sportskih klubova, izrađen na osnovu jasnih i merljivih kriterijuma. Šabac se pokazao kao dobar domaćin i organizator sportskih takmičenja, među kojima su i brojna od međunarodnog značaja. Iz budžeta je za finansiranje kako klubova tako i rad saveza - sportskog, fudbalskog i rukometnog izdvojeno 95 miliona dinara ove godine, podržavamo sport osoba sa invaliditetom i rekreativni sport, a posebnu pažnju poklanjamo školskom sportu - Šabac je pionir u Srbiji sa programom Sport u škole - Rasti zdravo. Ovim programom su sa po dva časa nedeljno besplatnog sporta obuhvaćena deca od prvog do četvrtog razreda, a priliku da radi dobilo je 18 diplomiranih profesora fizičkog vaspitanja. Šabac nije zaboravio ni uspehe Metaloplastike - prošle godine zlatna rukometna generacija je dobila Aprilsku nagradu grada, a za koji dan, 19. aprila, premijerno će u Zorkinoj hali u Šapcu biti prikazan film „Rukometni vanzemaljci“ Juga Radivojevića. Većina naših klubova je u najvišem rangu takmičenja, imamo dosta reprezentativaca u svim sportovima i trenutno četiri olimpijca za Rio 2016. Šabac 8. aprila dočekuje olimpijski plamen za školsku olimpijadu koja je u maju ove godine u Vranju. Sve je to način da još jednom pošaljemo poruku da je Šabac sportski grad ““ kaže Vesna Živković, članica Sportskog odbora POBEDE ZA ŠABAC.
Sportska infrastruktura temelj je za uspehe u sportu, ali i za razvoj zdravih životnih navika.
- Mnogo toga je urađeno u oblasti sportske infrastrukture u protekle četiri godine. Najteži i najmukotrpniji posao je bilo pribavljanje dokumentacije neophodne za početak bilo kakvih radova, jer su mnogi sportski objekti imali nerešene imovinsko-pravne odnose. Tako smo uspeli u gotovo „nemogućoj misiji“, što je bio preduslov da počnemo, a potom sa uspehom i završimo radove na rekonstrukciji Mačvinog stadiona, Koš kluba, Sokolane... Svi ovi kultni sportski objekti u kojima su stasavale brojne generacije uspešnih sportista, za koje Šapčane vezuju najlepše uspomene, decenijama su čekali na rešavanje problema, a sada su privedeni nameni ili se na njima radi. Odgovorno, racionalno i efikasno smo radili u proteklom periodu, da bi sva ta mesta ponovo oživela, a naša deca odrastala zdravo, u igri, razvijajući sportski duh ““ kaže Dragan Nikolić, član Sportskog odbora POBEDE ZA ŠABAC.
Nikolić dodaje da je u potpunosti rekonstruisan Dom „Žika Popović“, postavljen mini pič teren, uređeni betonski tereni za veliki tenis i mini rukomet i fudbalski pomoćni tereni na Gradskom stadionu, postavljene su teretane na otvorenom, a na Trkalištu, uz pomoć donatora, postavljeno igralište za decu.
Sportski savez Šapca je u maju 2105. godine dobio i Majsku nagradu, najveće društveno sportsko priznanje koje jedan savez i grad mogu da dobiju kaže Dejan Popović, član Sportskog odbora POBEDE ZA ŠABAC.
- Sportski savez, uz podršku Grada, realizuje sve sportske manifestacije predviđene školskim planom - gradska, okružena, republička takmičenja, dečju olimpijadu, finalnu seriju KROS-a RTS-a, državno prvenstvo u krosu, završni turnir u odbojci na pesku, državno prvenstvo u rvanju na pesku i mnoge druge manifestacije. Sve to je dokaz potencijala koji imamo i odgovornosti sa kojom radimo ““ ističe Popović.
Bavljenje sportom i zdrave životne navike, koje stvaraju zdravo okruženje, od vitalnog su značaja za ceo grad ““ kako u centru, tako i u svim našim selima, kažu predstavnici POBEDE ZA ŠABAC.
- Mladi na selu, koji su često uskraćeni za brojne sadržaje, koji su dostupni njihovim vršnjacima u gradu, već jednu deceniju takmiče se na Seoskim olimpijskim igrama, koje smo pokrenuli sa željom da i oni dobiju šansu koju zaslužuju. Veliko interesovanje, entuzijazam i dobri rezultati potvrda su da smo na pravi način animirali i mlade koji žive na selu ““ kaže Sreten Radovanović.
PROGRAM POBEDE ZA ŠABAC U OBLASTI SPORTA:
- Izgradnja i rekonstrukcija sportske infrastrukture; nastavak radova na rekonstrukciji Sokolskog doma, Hipodroma, Gradskog stadiona i drugih objekata
- Izgradnja dečjih igrališta u svakoj gradskoj mesnoj zajednici i u većim selima
- Razvoj i podrška masovnom i školskom sportu
- Podrška uspešnim, vrhunskim sportistima
- Organizacija Rukometnog kampa, s obzirom na kadrove, ostvarene rezultate i reputaciju „grada rukometa“

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa