31. mart 2016.31. mar 2016.
JAVNI GOVOR U KAMPANjI SVE GORI

ETIKETIRANjE POLITIČKIH PROTIVNIKA

U jeku predizborne kampanje kada je retorika političara oštrija nego inače, postavlja se pitanje gde je granica. Neprihvatljivim rečnikom i podelama na neprijatelje i patriote ističu se predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke.
Pozivi na ujedinjenje, za bolju Srbiju, punu snage i nove energije postoje, izgleda samo, u predizbornim spotovima. Svakodnevna stvarnost u razgovoru sa građanima, je totalno drugačija.
Predsednik opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Svilajncu Branislav Marinković pozvao je, nedavno, sve stranačke pristalice u „odbranu Srbije i Svilajnca od neprijatelja“, a kako je naveo, takav poziv uputio je i premijer Aleksandar Vučić. Snimak govora je objavljen na Youtube-u.
Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović ocenjuje da je u Srbiji javni govor postao veoma zagađen. Obradović naglašava da je neophodno reagovati na ovakve pojave, ukoliko za to nije kasno. Još je veći problem što ovakve poruke dolaze od predstavnika vladajuće stranke koja sebi uzima za pravo da birače i građane Srbije deli na neprijatelje i patriote. On je dodao i da čisto sumnja da je funkcioner „naprednjaka“ iz Svilajnca govorio bez dozvole nekog od visokih funkcionera stranke. Potrebno je osuditi ovakav govor, a posebno bi bilo dobro da to učini i Srpska napredna stranka, zaključuje Obradović.
Da li je u predizbornoj kampanji dozvoljeno baš sve? Da li se građani mogu zastrašivati do te mere, da će im biti uskraćena Ustavom zagarantovana prava? Primer je izjava Milana Krkobabića, predsednika Partije ujedinjenih penzionera Srbije koja je u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom. On je, na predizbornoj konvenciji u Kraljevu, upozorio penzionere da „mogu da zaborave na penzije“ ukoliko lista koju predvodi Aleksandar Vučić izgubi na izborima 24. aprila. Krkobabić je rekao da penzioneri 24. aprila ne glasaju za PUPS i njegove koalicione partnere već „za svoju sigurnu penziju“. „Ta penzija će biti redovna i sigurna samo ako ova partija bude imala dovoljan broj svojh predstavnika, a koalicija na čelu sa Aleksandrom Vučićem, dobije mandat da vlada. U protivnom, džaba ćete čekati poštara“, kazao je predsednik PUPS.
DR POPOVIĆ POBEDNIK TAKMIČENjA „TVOJ ŠLIHT ZVUČI POZNATO“
Govori političara koji učestvuju u kampanji za lokalne izbore, možda i češće prevrše granicu dobrog ukusa. Najverovatniji kandidat za gradonačelnika Šapca iz redova koalicije koju predvodi Srpska napredna stranka, na mitingu u svom gradu, veličao je predsednika svoje stranke i premijera Srbije Aleksandra Vučića na takav način, da je prilog koji je emitovala Televizija Šabac 25. marta, do sada na Youtube pogledalo više od 22 hiljade korisnika. Njegov govor bio je i tema emisije „24 minuta sa Zoranom Kesićem“ u kojoj je dr Popović pobedio u takmičenju „Tvoj šliht zvuči poznato“. I to ne bilo koga, nego dva ministra ““ Velimira Velju Ilića i Aleksandra Vulina.
Predizborni govori ne bi trebalo da izgledaju onako kako je dr Popović nastupio. To je i poziv da se gromoglasnije nego kada je „Metaloplastika“ osvajala prvenstvo Evrope, pozdravi Aleksandar Vučić, ili kada na dobacivanje prisutnog mitingaša, da je srpska ekonomija uništena, dr Popović sa bine odgovori da taj čovek „nije popio lekove“. Još je poraznije da za takav „odgovor“ on dobije aplauz.
Da li se pretpostavke velikog broja sociologa i političkih analitičara, da je ovo najprljavija izborna kampanja, obistinjuju? Da li je u njoj sve dozvoljeno? Da li u kampanji dominiraju predizborni programi ili veličanje lidera stranaka pa makar bili u pitanju lokalni izbori? Znaćemo u danima koji dolaze. Do početka izborne tišine, ostalo nam je još 15 dana.
ANKETA:
Pitali smo naše sugrađane da li su gledali poslednju emisiju Zorana Kesića i šta misle o izjavi Milana Krkobabića da će “džabe čekati poštara“ ukoliko koalicija koju predvodi Aleksandar Vučić ne pobedi na izborima.
Vidosava Savić (72)
-Mislim sve najbolje o Kesićevoj emisiji.
Krkobabić je to rekao zato što se boji da će izgubiti mesto direktora Pošte.
Dejan Savić (26)
-Kesićeva emisija je bila odlična i oslikava pravo stanje Srpske napredne stranke u Šapcu. Bilo je dobro da neko to pokaže na televiziji jer vlada totalna medijska blokada.
Krkobabićeva izjava je čista demagogija. Penzije su bile isplaćivane i za vreme Miloševića i za vreme vlasti od 2000. do 2012. godine, tako da nema razloga da ne budu isplaćivane i dalje.
Dragan Karalazić (57)
-Kesićeva poslenja emisija je super, kao i svaka. Odličan pet. Mislim da je nova sezona i bolja nego što je bilo ranije.
Krkobabićeva izjava je jedna od najglupljih u velikoj konkurenciji glupih predizbornih izjava. Iako nije neočekivana od čoveka koji je slične “ispade“ imao i ranije, smatram da je uvreda za zdrav razum.
Nemanja Jovičić (33)
-Ponekad pogledam Kesićevu emisiju, ali ovu sada nisam gledao.
Što se tiče Krkobabićeve izjave, radi se o običnoj laži.
B. I.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa