31. mart 2016.31. mar 2016.
DVE GODINE USTANOVE ZA DECU I MLADE

OSMEH JE NAGRADA ZA HUMANOST

Ustanova za decu i mlade, prva licencirana ustanova za rad namenjena deci i omladini sa autizmom, kao i za rad sa odraslima sa smetnjama u komunikaciji, nedavno je obeležila dve godine rada. Uz podršku stručnog kadra, 30 štićenika ovog doma danas se osećaju mnogo bolje.
- Kada uporedimo prijemne i početne procene funkcionalnosti korisnika sa trenutnim stanjem, možemo reći da je većina njih mnogo funkcionalnija. Dve trećine naših korisnika uključeni su u sistem obrazovanja, a pored obrazovnih aktivnosti uključeni su i u svakodnevne aktivnosti u radionicama. Pored toga, defektološki tretmani koji podrazumevaju logopedske tretmane, senzornu integraciju i psiho-motorne tretmane, doprinelo je njihovom boljem stanju, kaže Daniela Lovrin-Gavrilović.
Problema i u ovom humanom poslu na žalost ne manjka.
- Najveći problem je nedostatak medicinskog osoblja. Uprkos dobroj saradnji sa Domom zdravlja i Opštom bolnicom, činjenica je da nam nedostatak zdravstvenih radnika otežava rad. Obrazloženje nadležnih je to da smo mi ustanova socijalne, a ne zdravstvene zaštite. Ipak, sigurna sam da na niovu Ministarstva zdravlja i Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja može da se postigne dogovor i smatram da bi to morao da bude prioritet u narednom periodu kada je naša ustanova u pitanju, dodaje naša sagovornica.
Otvaranjem Ustanove za decu i mlade zaokružen je sistem socijalne zaštite u Šapcu. Grad je pokazao da ima odgovornu socijalnu politiku i da je život korisnika usluga socijalne zaštite na daleko višem nivou negu u drugim gradovima i opštinama u Srbiji.
M.S.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa