31. mart 2016.31. mar 2016.
OBELEŽEN SVETSKI DAN OSOBA SA AUTIZMOM

DANAS JE DRUGAČIJE

I ove, kao i prethodne godine, grad Šabac i Služba za lokalna prava i usluge Centra za socijalni rad, pridružili su se podršci osobama sa autizmom i posebnim potrebama. Okupljeni ispred Kulturnog centra, započeli su manifestaciju šetnjom do Gradskog trga, gde je održan bogat umetnički program.
- Iskoristili smo ovaj datum da okupimo sva lica sa posebnim potrebama, da bi se obratila pažnja i ukazala pomoć osobama koje imaju probleme i da bismo došli do zajedničkih rešenja, rekla je Tanja Mihilović, specijalni pedagog, rukovodilac Službe za lokalna prava i usluge.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je istakao da u Šapcu niko neće biti zaboravljen i skrajnut ““ Srećan sam što je veliki broj Šapčana došao da zajedno obeležimo ovaj važan dan. Ozbiljnost jednog društva se ceni po tome koliko je pristojnosti, dostojanstva i kulture spremno da obezbedi svojim građanima.
Prema rečima Milana Vasića, direktora Centra za socijalni rad, najvažnije je pružiti pomoć i podršku onima kojima su neophodne.
- Svaki dan nastojimo da pomognemo tim ljudima da ne budu na marginama života, nego aktivno uključeni u društvene aktivnosti, putem Dnevnog boravka, Kuće dobre volje, objekata socijalnog stanovanja, Kuće na pola puta i drugim uslugama, naglasio je Vasić.
U masi, pažnju nam je privukao jedan sugrađanin koji je ushićeno, na svom tabletu, snimao sve što se dešavalo ““ Ne tako davno, ovako nešto nije bilo moguće organizovati. U mom komšiluku je živela porodica koja je imala autističnog sina, koga, zbog sramote, nikada nisu izvodili napolje, među ljude. Drago mi je što je danas drugačije.
U programu su učestvovali učenici Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, Udruženje distrofičara Mačvanskog okruga, Savez slepih, Društvo za cerebralnu i dečju paralizu, Savez gluvih, OŠ „Nata Jeličić“, orkestar „Tandrčak“, bend “JuiceSky“, ŽRK „Medicinar“ i KK „015“, Udruženje građana „Kiša“ i Neformalna umetnička grupa „Kombinart“.
Pet miliona Evropljana ima autizam, a u Srbiji, prema podacima Republičkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, oko dve i po hiljade.
M.F.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa