31. mart 2016.31. mar 2016.
DR NATALIJA JOVANOVIĆ, ČLAN TIMA GRADONAČELNIKA ŠAPCA, ZADUŽENA ZA ZDRAVSTVO

Šabac ima recept za efikasnije zdravstvo

Sami u Šapcu možemo stvoriti uslove da se svako leči kvalitetno, da zdravstvena usluga bude brza, sa što manje čekanja. Ako budu zadovoljniji lekari, biće zadovoljniji i pacijenti, a Grad zna kako to da ostvari, kaže dr Natalija Jovanović, savetnica gradonačelnika za zdravstvo
Zdravstvenim sistemom u Srbiji nisu u potpunosti zadovoljni ni pacijenti i zdravstveni radnici. Sistem može da se popravi, ali za to su potrebni novi ljudi, sa novim idejama i energijom. Upravo to je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović prepoznao u dr Nataliji Jovanović, specijalisti opšte medicine, zaposlenoj u šabačkom Domu zdravlja. Kao cenjena doktorka i poštovani kolega, postala je član gradonačelnikovog tima, zadužena za zdravstvo, sa idejom da se zdravstvena usluga u Šapcu unapredi.
Današnji dan, 7. april, obeležava se kao Svetski dan zdravlja, što je jedan od povoda za razgovor sa dr Jovanović i pitanja o planovima kako da pacijenti i zaposleni budu zadovoljniji, a život u gradu lepši, bolji, opušteniji...
Kako doživljavate ulogu specijalnog savetnika za zdravstvo gradonačelnika Šapca, imajući u vidu Vaše opredeljenje da se rukovodite isključivo strukom?
- Velika mi je čast što je takva uloga poverena meni, koja nisam ni politički ni stranački angažovana, već rukovođena namerom da, zajedno sa kolegama, poboljšam stanje zdravstva u našem gradu. Rođena sam u Šapcu, u poznatoj lekarskoj porodici. Pomoć ljudima je nešto sa čim sam rasla i sazrevala, za šta sam se školovala, i verujem da mogu da pomognem gradonačelniku u njegovim naporima da Šabac postane bolje i zdravije mesto za život. Funkciju savetnika obavljam bez nadoknade i doživljavam je kao priliku da uradim nešto dobro za svoj grad i sugrađane. Želim da svako u svojoj oblasti doprinese da nam grad bude što bolji i lepši.
Kako ćete napraviti granicu između medicine i politike?
- Bavljenje medicinom traži celog čoveka. Ili si lekar ili si političar. Politički prilaz medicini je pogrešan, čak štetan. Tu posebno mislim na partijsko kadriranje u zdravstvu. Moje angažovanje suštinski se razlikuje od takve prakse. Moj motiv je da pomognem da pacijenti i zdravstveni radnici budu zadovoljniji, a metod rada znanje, dobra volja i plemenita namera.
Koje su najvažnije tačke Vašeg plana za poboljšanje zdravstvenog sistema u Šapcu?
- Najvažnije je to da svi mogu da se leče, a to ćemo postići overom zdravstvenih knjižica. Da se posredstvom Centra za socijalni rad overe knjižice onima koji to nisu u stanju da učine. Grad će zdravstveno osiguranje da plati na period od tri meseca. To je dovoljan period za osnovne preglede, a ako ima potrebe za detaljnijim pregledima, naći ćemo rešenje za dalje. Takođe, značajno je adekvatno nagrađivanje zdravstvenih radnika. Sadašnjom praksom praktično se kažnjavaju lekari koji najviše rade. Zadovoljni lekari i ostali medicinski radnici radiće svoj posao bolje ako budu nagrađeni. Zato Grad želi da ih stimuliše i motiviše da zadovoljni odlaze i dolaze s posla, da oni koji se posebno zalažu i rade preko norme, budu za to i nagrađeni. Sa druge strane, pacijenti će tako imati kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.
Ističete preventivu kao ključ efikasnog zdravstva.
- Naš plan je da se 80 odsto pregleda obavi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Tako ćemo rasteretiti sekundarni nivo i izbeći duga čekanja na preglede u Bolnici. To je nemoguće bez poverenja pacijenta u izabranog lekara. Ako to uspemo, rešili smo veliki deo problema. Izabrani lekari su čuvari zdravlja a ne čuvari zdravstvene kase. Pacijenti treba da nam veruju i slušaju naše savete. Moje kolege i ja smo na „prvoj liniji odbrane zdravlja“. Mi smo specijalizirali sveukupnu medicinu i znamo šta je dobro za pacijenta. Nismo samo „prepisivači recepata“.
Preventiva jeste osnov efikasne zdravstvene zaštite i poslovica „bolje sprečiti nego lečiti“ nije floskula već suština. Preventivni pregledi-skrininzi se rade kada je čovek zdrav, bez tegoba. U Domu zdravlja Šabac organizujemo skrininge na karcinom debelog creva, šećernu bolest, kardiovaskularne bolesti, depresiju, karcinom dojke i grlića materice. Moramo posvetiti pažnju edukaciji, jer svaka od ovih bolesti može biti sprečena ili izlečena ako se otkrije u ranom stadijumu.
Kako vratiti poverenje između pacijenata i lekara?
- Potrebno je insistirati na komunikaciji i smatram da mogu da pomognem u tome. Važno je da gradonačelnik ima informacije, a to će, između ostalog, biti deo mog posla. Svoju ulogu vidim kao vezu između kolega, pacijenata i gradonačelnika. Da gradonačelnik dobije informacije „sa lica mesta“. I pohvale i kritike, kao početak rešavanja problema, su dobrodošle. Tako će oni koji su u prilici da odlučuju, moći da utiču na sistem. Naravno, u okviru svojih nadležnosti. Na primer, svi znamo da bi za pacijente bilo dobro izjednačiti državnu i privatnu praksu ali takođe znamo da lokalna samouprava ne može da utiče na to.
Bezbednost u zdravstvenim ustanovama je među najaktuelnijim pitanjima u Srbiji, a povod je, nažalost, potekao iz Šapca.
- I tu je ključ poverenje, strpljenje, poboljšana komunikacija. Kada je reč o tehničkim sredstvima, panik tasteri u ordinacijama i čekaonicama pomogli bi da se svi osećaju bezbednije jer znaju da u svakom momentu mogu da reaguju na opasnost bilo koje vrste.
Lekari su grupacija koja u velikom broju odlazi iz Srbije. Teško se zapošljavaju, a sa druge strane, nedovoljno ih je u zdravstvenim ambulantama. Kako prevazići ovakvu situaciju?
- Grad Šabac je mnogo uradio na zapošljavanju medicinskog kadra, iako to nije u njegovoj nadležnosti, i po tome je jedinstven u Srbiji. Od 133 lekara zaposlena u Domu zdravlja, 16 finansira Grad, a od 206 zaposlenih u okviru srednjeg medicinskog kadra, zarade za njih 18 finansira takođe lokalna samouprava. To je dovoljan dokaz namere gradonačelnika da učini sve što je moguće kako bi se pacijentima pružila bolja zdravstvena zaštita, a mladim lekarima omogućilo sticanje radnog iskustva. Ovaj program biće proširen novim mogućnostima za zdravstvene radnike, a poseban akcenat biće na seoskim ambulantama.
Briga o starima zauzima posebno mesto u Vašem programu. Kako možete pomoći najstarijim sugrađanima?
- Prema definiciji SZO, to su sugrađani preko 65 godina starosti. Kriterijumi za odlaske u banje, koje propisuje država, su strogi, i mali broj njih ima priliku da na taj način boravi u banjskom lečilištu. Zato je naša ideja da im Grad organizuje jednodnevne izlete, uz prisustvo fizijatra i lekara koji će im dati uputstva, preporuke, odgovarati na njihova pitanja. To će biti odličan način da naši najstariji sugrađani provedu dan u prirodi, družeći se sa svojim vršnjacima, uz fizičku aktivnost i razgovor sa lekarom. Imamo još planova za naše najstarije sugrađane, koji će svakako doprineti njihovom boljem i zdravijem stanju.
Svi ovi predlozi za poboljšanje zdravstvenih usluga u Šapcu su realni, male promene puno znače i zavise od dobre volje svih: i medicinskog osoblja i pacijenata i uprave Grada. Moramo svi nešto da učinimo za naš Šabac jer samo mi sami možemo stvoriti uslove za zdraviji život.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa