7. april 2016.7. apr 2016.
PLANINARSTVO

DOSITEJEVIM STAZAMA

Tradicionalna planinarska manifestacija “Dositejevim stazama“ izvedena u organizaciji planinarsko-smučarskog društva “Dr Laza Marković“ iz Iriga, na dan 2. aprila 2016. godine na terenima Fruške gore, a pod pokroviteljstvom opštine Irig, PS Srbije i Vojvodine, okupila je više od petstotina učesnika iz 32 planinarska društva iz Srbije, Republike Srpske i BiH.
Skup planinara i zaljubljenika u prirodu i Frušku goru odvijao se na platou ispred planinarskog doma “Vojvodina“ na Iriškom vencu, prvog dana proteklog vikenda, u ranim jutarnjim satima, gde je za sve učesnike obezbeđeno osveženje. Učesnike manifestacije pozdravio je Lazar Pilipović, izvršni sekretar sportskog saveza Vojvodine, a znak za početak Akcije i reči dobrodošlice izgovorio je Stevan Kazimirović, predsednik opštine Irig, naglasivši da je ova manifestacija posvećena u slavu i čast Dositeja Obradovića, rođen 1739. (negde se vodi godina rođenja 1742.) u rumunskom delu Banata, u mestu Čakovu. Umro 28. marta 1811. u Beogradu, gde je sahranjen u porti Saborne crkve naspram groba Vuka S. Karadžića, srpski prosvetitelj, reformator revolucionarnog preporoda srpskog naroda, sveštenik, učitelj, filozof, mirotvorac vođa srpskih ustanika, lični sekretar vožda Karađorđa i njegov savetnik, književnik ““ pisac svečane pesme “Vostani Serbije“...
Kolona planinara krenula je od pomenutog Doma, prema manastiru Novo Hopovo, pored manastirskog jezera, stazom koja je vodila levom obalom planinarskog potoka, kroz predivne pejzaže, možda i najlepše predele Fruške Gore, sa brojnim izletištima, koja su vidno posećena!
Dolaskom u dvorište manastira Novo Hopovo planinari su imali priliku da razgledaju manastir i da se upoznaju sa istorijatom istoga, da bi nakon kraće pauze nastavili put ka manastiru Staro Hopovo, a potom blažim usponom ka vrhu Iriškog venca, odnosno ka planinarskom domu “Vojvodina“, gde je bio cilj za sve učesnike manifestacije, bez obzira za koju su se stazu opredelili. Prva, i znatno lakša staza vodila je nešto blažim padom i usponom i njena dužina iznosila je 9 kilometara, za koju su se opredelili šabački planinari. Duža staza, čija je dužina iznosila 20,9 km bila je nešto teža.
Po završetku Akcije za sve učesnike pripremljen je “planinarski gulaš“ na sremački način, uz “živu ““ orkestarsku muziku“, uz dodelu priznanja i zahvalnica za učestvovanje na ovoj Akciji, dvanaestoj po redu!
M.Botić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa