2. septembar 2010.2. sep 2010.
TEMA O KOJOJ SE GOVORI

MLEKARI TRAŽE REŠENjE

Drama na tržištu mleka i dalje traje. U Udruženju mlekara tragaju za rešenjem kojim će svi biti zadovoljni. Posebna pažnja biće usmerena na male proizvođače. Šabačke mlekare, tokom septembra, najavljuju korekciju cena. Trgovinski centar “Roda“ nema većih problema a male radnje danima muku muče sa snabdevanjem mlekom
Iako se svi nadaju da će se snabdevanje mlekom ubrzo stabilizovati, situacija na tržištu je krajnje napeta. Proizvođači ne odustaju od svojih zahteva, prerađivači postepeno podižu cene, dok u Ministarstvu poljoprivrede poručuju da će se dugoročno rešenje naći tek kad se izvrši rebalans budžeta. Trgovinskim centrima ostaje da se snalaze, a potrošačima da pak kupuju skuplje mleko.
Nastavak pregovora između proizvođača i prerađivača zakazan je za septembar. U šabačkom Udruženju mlekara, kažu da će tom prilikom pokušati da za pregovarački sto dovedu i predstavnike Ministarstva poljoprivrede. Međutim, dogovor koji se tom prilikom postigne, biće legitiman tek sledeće godine, jer je za farmere ova sezona završena.
- U toku septembra ćemo imati dvodnevni seminar u Vrujcima. Pozvaćemo predstavnike ministarstva da nam se pridruže da vidimo šta ćemo da radimo za sledeću godinu jer smo za ovu već zakasnili. Očekujemo da nas saslušaju i usvoje neke naše predloge ““ istakao je ispred šabačkog Udruženja proizvođača mleka Slobodan Ilić iz Majura.
Šabački mlekari su u državnoj asocijaciji proizvođača mleka jedni od prvih koji su pokrenuli pitanje cene. Insistirali su na daljem udruživanju i grupisanju proizvođača u jedinstvenu celinu, organizovali i ugovarali sastanke sa prerađivačima. Sada kažu da moraju da istraju, ali u svojim zahtevima imaju obzira prema celokupnoj ekonomskoj situaciji u zemlji.
Pošto smo bili pokretači ovih pregovora, red je da u njima i istrajemo. Međutim, u svojim zahtevima se trudimo da imamo obzira ne samo prema našim potrebama, već i potrebama prerađivača, mogućnostima države. Ne vredi da mi povećamo cenu mleka ako prerađivači posle ne mogu proizvode da prodaju na tržištu ““ kaže Ilić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa