7. april 2016.7. apr 2016.
„PROZAONLINE ROCK AND ROLL“ ŽIVKA IVKOVIĆA

ZAUVEK

Tekstovi objavljivani prethodnih godina na veb sajtu „Prozaonline“ pružaju čitaocima uvid u sedamdeset autorovih prikaza objavljenih knjiga o rokenrolu, kako domaćih tako i stranih izdavača
Knjiga eseja „Prozaonline rock and roll“ šabačkog rok kritičara i hroničara Živka Ivkovića, nedavno objavljena u izdanju Društva za afirmaciju kulture „Presing“ iz Mladenovca, donosi svojevrsnu muzičku šetnju kroz rokenrol scenu bivše Jugoslavije. Tekstovi objavljivani prethodnih godina na veb sajtu „Prozaonline“ pružaju čitaocima uvid u sedamdeset autorovih prikaza objavljenih knjiga o rokenrolu, kako domaćih tako i stranih izdavača. Ipak, što je i logično, najviše je onih vezanih za područje nekadašnje Jugoslavije u kojima sam autor progovara, često i sa nostalgijom i strastvenošću, svojstvenu onima koji su odrastali ili bili neposredni svedoci zvezdanog uzleta JU rok scene.
„Njegove recenzije i prikazi nisu samo proširene informacije i obrazloženi autorski stavovi zahvaljujući kojima se može steći uvid u diskografska ili literarna ostvarenja koja su predmet njegove - po završetku čitanja njegovih tekstova vrlo verovatno i vaše pažnje, kao i brižljivo lične i još brižljivije profesionalne procene“, zapisao je rok kritičar Aleksandar Žikić.
Nekada se pevalo od Vardara do Triglava, a sada se, zahvaljujući ovoj knjizi, čita o onima čije su se ploče i kasete vrtele na gramofonima i kasetofonima. Ponovo vaskrsavaju iz papirnog sveta značajna imena jugoslovenske rokenrol muzike poput „Bjelog dugmeta“ (Dušan Vesić „Šta bi bio da si na mom mjestu“), „Zabranjenog pušenja“ (Dr Nele Karajlić „Fajront u Sarajevu“), Milan Mladenović i EKV (Aleksandar Žikić „Mesto u Mećavi“).
„Sa mnogim autorima koje je u svojim prikazima obradio Ivković se ne slažem, ali sa Živkom da, te tako gotovo da ne postoji tekst koji i sam ne bih mogao da potpišem“, piše u predgovoru Vladan Vanja Kerber Stanojević.
Na stranicama Ivkovićeve knjige, pored spomenutih u muzičkom defileu pojavljuju se i Džon Lenon u knjizi Joko Ono„Sećanje na Džona Lenona“, Zoran Miščević, frotmen beogradskih „Silueta“, Kornelije Kovač, Džimi Pejdž i mnogi drugi.
Objedinjeni u koricama jedne knjige, svedočanstvu vremena kada se stvarala muzika koja se i danas sluša, tekstovi prikaza dokaz su, kako je istakao i urednik veb sajta „Prozaonline“ Zoran Ilić, truda koji je autor godinama unazad ulagao propagirajući rokenrol „svuda i na svakom mestu“.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa