7. april 2016.7. apr 2016.
PRVA SKULPTURA MLADOG VAJARA DAVIDA JOVANOVIĆA POSTAVLjENA U RODNOM ŠAPCU

„OSEĆAJ“ U DVORIŠTU ARHIVA

Skulptura mladog šabačkog vajara Davida Jovanovića pod nazivom „Osećaj“, proteklog petka je postavljena u dvorištu Međuopštinskog istorijskog arhiva u Šapcu. Delo je nastalo prošle godine u okviru projekta „Leto na Savi“ Likovne kolonije Mišar, u organizaciji Kulturnog centra Šabac, pod pokroviteljstvom Grada.
- Moja skulptura je nastala od jazovničkog kamena, zapravo, u pitanju je nešto između mermera i krečnjaka, što je zahtevno za rad. Borio sam se sa materijalom koji je postavljao svoje uslove, na koje nisam pristajao, nego sam se rukovodio svojom skicom. Prenosio sam skicu sa papira na plastelin i onda na kamen. Kako sam zamislio, tako je i bilo. Nabavio sam posebnan alat, keramičke diskove za poliranje i uspeo. Imao sam osećaj da će „Osećaj“ biti dobro uklopljen u ambijent dvorišta Arhiva, kaže Jovanović i dodaje da je oduševljen reakcijama ljudi, koji su prilazili i dodirivali skulpturu rukama, što voli da vidi, “jer to znači da je ona uspela da privuče ne samo oko posmatrača, nego i njega samog“.
„Osećaj“ je peta skulptura velikog formata u kamenu, koja je postavljena u prostoru, treća u Srbiji, a prva u rodnom gradu mladog umetnika.
- David Jovanović je predstavnik najmlađe generacije šabačkih umetnika ““ vajara. Kao neko ko je na samom početku karijere, može se reći da je prepoznatljiv po svom radu, odnosno, nekakvom senzibilitetu i osećaju za formu koju sprovodi u različitim materijalima ““ glini, drvetu, metalu, kamenu. U poslednje vreme, zahvaljujući učešću u radionicama u zemlji i inostranstvu, pronalazi se u materijalu kamena. To su uglavnom veći formati, ženskolike apstraktne forme, gde se tokom procesa izrade, sirova i gruba masa kamene stene ili bloka, dovodi do finih, konveksnih i konkavnih linija i oblika. Njegove skulpture se pojavljuju kao lepe, nežne i suptilno građene forme, zaključuje istoričar umetnosti Filip Kovačević.
Prema rečima direktora Arhiva Rada Petrovića, skulptura „Osećaj“ u dvorištu Arhiva predstavlja spoj tradicionalnog i savremenog, koji je interesantan i privlačan za posetioce.
M.F.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa