7. april 2016.7. apr 2016.
KREDITI ZA POLjOPRIVREDNIKE

Kamata tri odsto

Ministarstvo poljoprIvrede i zaštite životne sredine i Uprava za trezor potpisali su sa 10 banaka koje posluju u Srbiji, ugovore koji omogućavaju poljoprivrednicima uzimanje kreditapo kamatnim stopama od tri odsto. Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković je nakon potpisivanja ugovora rekla da je za sufinansiranja kamata na kredite poljoprivrednicima, ministarstvo opredelilo 800 miliona dinara.
- Zahvaljujući potpisanim ugovorima poljoprivrednici će moći da konkurišu za kredite po trenutno najpovoljnijim kamatama, od tri odsto, a razliku u kamati bankama će nadoknađivati Ministarstvo poljoprivrede - rekla je Snežana Bogosavljević Bošković.
Po njenim rečima, Ministarstvo poljoprivrede i prošle godine sa bankama potpisalo ugovore o kreditima za poljoprivredu po sufinaNsiranim kamatama i zahvaljujući njima investicije u poljoprivredi bile su oko šest milijardi dinara. Ona je istakla da očekuje da poljoprivrednici koriste ove kredite koji su namenjeni za nabavku domaćih životinja, opreme, ali i sve vidove poljoprivredne proizvodnje, a da je grejs period godinu dana.
Ugovore za poljoprivrednike za uzimanje kredita po kamatnim stopama od tri odsto potpisani su s Komercijalnom, Pro kredit, Agrikol, Hipoalpe adrija bankom, bankom Inteza, Sberbankom, AIK, NLB Unikredit i OTP bankom.
Predstavnici banaka ukazali da su spremni i da već od maja poljoprivrednici mogu da računaju na ove kredite.
Potpisani su i ugovore sa pet osiguravajućih društava - Dunav, Đenerali, Triglav, Globos osiguranjem i DDOR-om, o regresiranju 40 odsto premije osiguranja useva, životinja i svih ostalih vidova poljoprivredne proizvodnje. Po ministarkinim rečima, poljoprivrednici u prethodnim godinama nisu u dovoljnoj meri osiguravali svoje useve, u Srbiji je znatno manje osiguranih poljoprivrednika nego u drugim zemljama i neophodno je da se što više osigura poljoprivredna proizvodnja.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa