7. april 2016.7. apr 2016.
UČENICE ŠESTOG RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE U KOCELjEVI UREĐUJU ŠKOLSKE NOVINE

KORAK DO NOVOSTI

Nedavno je izašao drugi broj školskih novina čiji su idejni tvorci i urednice učenice šestog razreda Osnovne škole “Mića Stanojlović“ u Koceljevi, Milica Bajunović i Suzana Ignjatović.
Prvobitna ideja je bila da se zabeleže vesti iz njihovog odeljenja ali su ovaj projekat podržale pedagog i psiholog škole Vesna Ranković i Dragica Simić, te je već naredni broj novina “Korak do novosti“ obuhvatio celokupna dešavanja u školi.
- Učinilo nam se da je to dobra ideja i bilo nam je zanimljivo. Na početku smo radile razredne novine koje su sada postale školske. Smatramo da u našem razredu ima dosta talentovanih i kreativnih đaka pa smo odlučile da to i zabeležimo. Želele smo da zapišemo stvari o nama koje ostali u školi jednostavno ne bi ni primetili. Bitno nam je da ukažemo na neke stvari, da skrenemo pažnju na svoje odeljenje, na naše potrebe i razmišljanja. Prve su nam pomogle mame, a kada smo završile prvi broj onda su nas podržali u školi - kažu urednice Milica i Suzana.
Upravo tu kreativnost su prepoznale najpre pedagog a potom i psiholog ove obrazovne ustanove.
- Naš posao i jeste da podstičemo decu da budu kreativna, da se oprobaju u raznim oblastima i da ono što žele i ostvare. U školama je danas previše problema i svi se baziramo na onu lošiju decu i na one svakodnevne stvari koje su svima postale monotone. Suočavamo se sa negativnim pojavama kod dece i onda konačno se nešto lepo desi - ističe psiholog i dodaje da je, čim je saznala za ovu ideju, upoznala učenice i pohvalila ih za trud, kreativnost i samoinicijativu i ponudila svoju pomoć.
- Već sledećeg dana su mi se obratile i zajedno smo odlučile da bi novine mogle da se prošire na celu školu. Uključeni su i mlađi i stariji razredi. U njima će se naći likovni i literarni radovi đaka, vesti sa takmičenja, istraživanje na temu upisa u srednju školu, anegdote...Jedna od novih rubrika je Pitajte psihologa. Pohvale za decu koja vraćaju nadu da kreativnost uvek nađe način da ispliva iz njih iako se možda ne podstiču u dovoljnoj meri. Previše imaju školskih obaveza, previše su zauzeti svim i svačim. Veoma je važna podrška odraslih koji umeju da prepoznaju mlade i talentovane ljude, spremne da se oprobaju i u neuobičajenim stvarima - objašnjava Dragica Simić.
Milica i Suzana ističu da najviše vole da uređuju sportsku rubriku jer se i same bave sportom.
- Ja treniram karate već šest godina i učestvovala sam na brojnim takmičenjima a najvažnija su evropska. Prvo je bilo u Češkoj a drugo u Nemačkoj - priča Milica koja za sada nema dilemu šta upisati posle osnovne škole. Kako kaže, biće učenica sportske gimnazije, a ako se ikada bude odlučila za rad u medijima sebe vidi u ulozi sportskog novinara, baš kao i njena drugarica Suzana koja takođe trenira karate i čija je želja da postane frizer.
V.Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa