7. april 2016.7. apr 2016.
PROGRAM PROFESIONALNE ORJENTACIJE OLAKŠAVA IZBOR BUDUĆEG ZANIMANjA OSNOVCIMA

KAD PORASTEM BIĆU...

Pravi izbor škole i traženje odgovora na pitanje: “Šta ću biti kad porastem?“ dilema je sa kojom se svake godine suočavaju svršeni osnovci. Ista muka ove godine muči 159 budućih srednjoškolaca iz koceljevačke opštine.
Ipak za Miloša Milovanovića iz Draginja, učenika osmog razreda OŠ “Mića Stanojlović“ u Koceljevi, nema dileme kada je izbor škole i budućeg zanimanja u pitanju. Njegova odluka je da naredne četiri godine ostane u Koceljevi i školovanje nastavi u svojoj opštini. Od naredne školske godine biće đak koceljevačke srednje škole.
- Jedino što još uvek nisam siguran je da li ću upisati poljoprivredni smer ili mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje. U svakom slučaju nakon završetka ove škole mogu u policiju što mi je i cilj. Oduvek me interesovao rad u policiji, odnosno u žandarmeriji, tako da mi nije dugo trebalo da donesem ovakvu odluku - kaže Miloš.
Njegov drug Aleksandar Ranković iz Svileuve već je polagao testove za upis u Vojnu školu.
- Sada čekam rezultate ali sam odlučio da ću, ukoliko ne budem uspeo da upišem ovu školu, upisati Bogosloviju i tu odluku sam doneo pre nešto više od mesec dana - objašnjava Aleksandar.
Odluku o izboru srednje škole nedavno je doneo i Luka Živanović iz Koceljeve koji će od septembra biti đak Medicinske škole u Šapcu, smer farmacija.
- Prvo sam mislio da upišem opšti smer ali sam shvatio da to možda nije pravi izbor za mene. Farmacija mi se učinila kao bolja odluka i nakon srednje škole planiram da upišem fakultet - rekao je Luka.
Na osnovu nedavno sprovedene ankete u koceljevačkoj osnovnoj školi najatraktivniji smer među budućim srednjoškolcima je mašinski tehničar, dok manje interesovanje vlada za poljoprivrednu i ekonomsku školu, kao i medicinu. Ima i onih koji žele da postanu frizeri i automehaničari, ali i budući poslastičari.
Nedavno je u školi, u okviru programa Profesionalne orjentacije, održan skup na kojem su profesori, vaspitači, frizeri, predstavnici policije, zdravstveni radnici, novinari predstavili svoju profesiju đacima osmog razreda u Koceljevi.
Stručne službe škole napominju da program Profesionalne orjentacije koji se u sadašnjem obliku primenjuje punih pet godina daje bolje rezultate.
V.Bošković

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa