7. april 2016.7. apr 2016.
U OŠ „NIKOLAJ VELIMIROVIĆ“ ODRŽANA INFO RADIONICA VOLONTERA CRVENOG KRSTA ŠABAC

VREBATORI SA DRUŠTVENIH MREŽA

Programom prevencije borbe protiv trgovine ljudima Crveni krst Šabac prošle srede, 6. aprila, ukazao na veliki problem današnjice koji sve više uzima maha među mladima
Crveni krst Šabac, kao i prethodnih sedam godina, vršnjačkom edukacijom svojih mladih volontera ukazuje na opasnosti koje u današnjem savremenom svetu najčešće vrebaju mlade. Trgovina ljudi više se ne svodi samo na otmice već i na vrbovanja preko društvenih mreža gde mladi, nesvesni brojnih zamki, bivaju uvučeni u svet iz koga, jednom kada uđu, teško ikada i izađu. O tome i još mnogo čemu prošle srede, 6. aprila, čuli su i učenici osmog razreda OŠ „Nikolaj Velimirović“ na info radionici „Trgovina ljudima - preventivni paket“.
- Pokazalo se da ih najviše interesuje deo o vrbovanju, ulasku u taj lanac, kao i deo o društvenim mrežama i kako da se zaštite. Svi zapravo znamo koliko to može biti opasno i kako bi trebalo da se ponašamo ali ne znamo ko to zaista čini. Jako je bitno da ih maltene zaplašimo, da im pokažemo da svoje informacije ne dele na internetu kako bi ostali što bezbedniji. Ne moramo baš svaki trenutak i svaku informaciju, svaki deo našeg života plasiramo ostalima jer pored naših prijatelja mogu da vide bukvalno svi. Kad jednom nešto izađe na internetu ostaje tu zauvek i ne može da se vrati - upozorava volonter Crvenog krsta Šabac Vladimir Bojičić, maturant Šabačke gimnazije koji je sa još jedanaest vršnjaka tokom zimskog raspusta prošao dvodnevni seminar na kome su proširili svoja znanja postavši lokalni edukatori.
Učenici OŠ „Nikolaj Velimirović“ samo su jedni u nizu koji će tokom ovog polugodišta imati priliku da čuju savete, upozorenja, ali i da kažu svoje mišljenje.
- Info radionice prilagođene su uzrastu učenika u zavisnosti da li su u pitanju osnovci ili srednjoškolci. Ciljna grupa trgovaca ljudima najčešće su mladi. Zato one za cilj imaju, pre svega, da doprinesu saznanjima mladih o ovom problemu i to posebno o fazi vrbovanja koja je vrlo značajna i važna. Kada je u pitanju seksualna eksploatacija najčešće žrtve su mlade devojke, dok su kod radne eksploatacije to osobe muškog pola. Nažalost, trgovina ljudima postoji i na našim prostorima tako da je preko potrebno upoznati na vreme mlade sa ovim problemom - kaže Snežana Petrović, koordinator mladih volontera Crvenog krsta Šabac.
Program prenošenja znanja i informacija osmislili su mladi volonteri Srbije u određenim radnim grupama uz pomoć profesionalaca tako da je vrlo prijemčiv za vršnjačku edukaciju što je potvrdila i Olivera Milutinović, specijalni pedagog OŠ „Nikolaj Velimirović“.
- Na taj način deca mnogo bolje usvajaju nova znanja i nove veštine. Saradnja sa Crvenim krstom Šabac odvija se u kontinuitetu nevezano da li je mesec posvećen obeležavanju, npr. borbe protiv trgovine ljudima. Radimo nevezano za sedmicu ili mesec gde se ukaže potreba. Sada su ciljne grupe sedmi i osmi razred zato što smatramo da je to zaista veliki problem. Posebno u današnje vreme kada su društvene mreže veoma zloupotrebljene usled razvoja tehnike i tehnologije. Jedan od načina preventivnih aktivnosti je i ovaj.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa