7. april 2016.7. apr 2016.
OD BLUDNICE DO SVETITELjKE

MARIJA EGIPĆANKA

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetu Mariju Egipćanku (1. aprila po starom kalendaru), čiji neobičan život vekovima inspiriše vernike i čuva im savest
Prepodobna Marija Egipćanka je rođena 344. godine u Memfisu, a u Aleksandriju je pobegla kada je imala dvanaest godina. Živela je razvratno narednih sedamnaest godina, gonjena jedino “neutaživom željom i neukrotivom strašću“. U dvadeset devetoj godini, krenula je sa grupom hodočasnika u Jerusalim, ne iz verskih razloga, nego u nadi da će među hodočasnicima pronaći nove ljubavnike. Prevoz do Svetog grada, plaćala je telom.
Na dan Vozdviženija Časnog krsta Gospodnjeg, kada su svi pošli u crkvu, krenula je i Marija, ali je neka nevidljiva sila zadržavala i nije joj dozvoljavala da uđe. Mislila je da je iz reda istiskuje gomila, ali, kad je ponovo pokušala da uđe, opet je samo nju ta čudna sila gurala nazad. Kada je treći put bezuspešno pokušala da uđe u hram, shvatila je da samo njoj nije dozvoljeno i doživela, ono što se retko dešavalo u istoriji crkve, trenutno i potpuno preobraženje. Ugledavši ikonu Presvete Bogorodice, molila se u velikom strahu i pokajanju, lijući suze, da joj bude dozvoljeno da uđe u hram. Majka Božja je čula njenu molitvu i ispunila je. Pošto je celivala Časni krst, Marija se vratila Bogorodičinoj ikoni i začula glas: “Ako pređeš reku Jordan, naći ćeš dobar mir“. Bez razmišljanja, kupila je dva hleba, prešla reku i otišla u pustinju u kojoj je ostala 47 godina, u borbi sa strastima, u molitvi i tihovanju.
Za njen neobični životni put saznalo se zahvaljujući starcu Zosimi, koji je, po običaju bratstva manastira Svetog Jovana kom je pripadao, provodio Časni post u Jordanskoj pustinji. Kada je sreo Mariju, uplašio se, jer nije znao da li je utvara ili ljudsko biće. Bila je potpuno naga, mršava i neprepoznatljiva. Zatim ga je pozvala po imenu ““ Zosima! Starac je upitao ““ Ko si ti? Marija mu je doviknula da je žena, da joj da ogrtač da pokrije nagotu i da će mu ispričati ceo svoj život. Ava Zosima je tako postupio i satima slušao njenu priču. U jednom trenutku, kad je zastala, pogledao je i video da se moli, a da joj stopala ne dotiču zemlju. Pre nego što su se rastali, zamolila ga je da sledeće godine na Veliki četvrtak dođe na obalu Jordana i donese joj Svetu pričest. Dok je sa putirom u ruci čekao da stigne, pitao se kako će preći reku, a onda je ugledao kako hoda po vodi. Kada se pričestila, zamolila ga je da narednog Vaskrsa dođe u Jordansku pustinju, baš na ono mesto na kom su se prvi put sreli. Zosima, koji je pre susreta sa Marijom bio duhovno gord, nju je slušao kao dete, shvatajući koliko je veliki u njoj Bog. Sledeće godine na Vaskrs došao na mesto na koje mu je rekla i zatekao je mrtvu. Povrh glave je pisalo: “Pogrebi, avo Zosima, na ovom mestu telo smerne Marije, predaj prah prahu, predstavila sam se 1. aprila u samu noć spasonosnog Hristovog stradanja, po pričešću božanstvenih tajni“. Zosima je shvatio da je ona umrla pre godinu dana, u onoj noći kada se pričestila, na mestu do kog je on putovao dvadeset dana.
Starac je sahranio njeno telo, a po povratku u manastir ispričao bratiji čudesnu povest ovog života, koja se prenosila usmenim predanjem, dok je nije zapisao patrijarh Sofronije Jerusalimski.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa