7. april 2016.7. apr 2016.

POŠTUJMO SELO TU NAM JE BUDUĆNOST

Organizujući kulturne aktivnosti u našim selima pre izbora, veoma dobro sam se upoznala sa životom, radom i problemima seoskog stanovništva ““ kaže predsednica udruženja građana “Napredni pokret“, Tanja Radovanović. Videla sam kako su nam domovi kulture zapušteni i prazni, kako nema sportskih objekata, društeni život mladih ne postoji, putevi su loši, ne postoji vodovod i kanalizacija.
Sela se naši političari sete samo pred izbore, upoznaju se sa problemima i obećavaju rešenje. Na žalost, skoro uvek na obećanju sve i ostane. Zato je jedan od programskih ciljeva “Naprednog pokreta“ stvaranje dobrih uslova za život u selu. Kada budu dobri infrastrukturni objekti, kada kulturni život bude razvijen, kada seljak bude ekonomski jak, mladi će ostajati na svojim imanjima.
Poljoprivredni sektor Srbije ima mnogo potencijala, ali bez snažnije podrške vlade u vidu subvencija za očuvanje plodnosti zemljišta i zaštite prirodnih resursa, navodnjavanje, obnovu zastarele mehanizacije, tehnologije i infrastrukture, za organsku proizvodnju, nema napretka sela. Smatram, takođe, da je budućnost u stvaranju zadruga, koje će štititi interese poljoprivrednih proizvođača i uz pomoć kojih će oni biti dostoji konkurenti na svakom tržištu. Lokalna samouprava treba da zaštiti poljoprivrednike fiksnom cenom pri otkupu proizvoda, da seljak bude siguran i kontinuirano se bavi određenom granom poljoprivrede, a ne da svake godine proizvodi nešto drugo, nadajući se da će otkupna cena biti veća.
Srbija je do sada imala najmanji podsticaj poljoprivrede u regionu, a sada ga je spustila ispod svakog nivoa. Ne smemo dozvoliti da država i dalje smanjuje subvencije. Moramo se truditi da one, iz godine u godinu, budu sve veće, da se, što je moguće više, ulaze u poljoprivrednu proizvodnju. Prava investicija u poljoprivredu i selo je perspektivnija od bilo koje strane investicije.
Poštujemo selo, tu nam je budućnost! Naš vredni poljoprivrednik je najveće bogatstvo u državi! - kaže predsednica “Naprednog pokreta“, Tanja Radovanović.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa