7. april 2016.7. apr 2016.
SAOPŠTENjE

ZA PRAVEDNU MAČVU

Smatramo da politika i ideje, koje se u opštini Bogatić vode decenijama, su dovele ovu opštinu u grupu najnerazvijenijih opština u Srbiji! Sav potencijal, koji Bogatić ima nije iskorišćen, čak narušen i zapostavljen! Odlučili smo se za veliku koaliciju iz razloga, što je u opštini najviše urađeno na ekološkom planu za vreme Slobodana Savića. Grupu za Pravednu Mačvu sačinjava pet stranaka: Demokratska stranka, Zajedno za Srbiju, Liberalno demokratska partija, Socijalno demokratska stranka i Zeleni Srbije.
Pošto je prethodno urađen projekat generalnog vodosnabdevanja OB a potom detaljni plan proširenja izvorišta, a potom detaljni plan za potisni vod, izvorište - Klenje - Badovinci u dužini od 11km sada je moguće to i uraditi, a to će biti i jedan od osnovnih zadataka ove grupe nakon izbora, ako nam građani ukažu svoje poverenje. Dakle, potisni vod za vodo - snabdevanje Klenja i Badovinaca može se završiti za dve do tri godine i na tome će se najviše raditi! Pored toga što meštani dobijaju čistu i zdravu pijaću vodu, dolazi i do širenja vodovodne mreže, rasta JKP u Bogatiću i do novih naplata. Voda je gorući problem u opštini, u većini mesnih zajednica voda nije za piće, takav problem je već dve godine u Crnoj Bari, problem se još nije rešio. Da podsetimo, u protekloj godini, u nekoliko OŠ škola deca nisu imala čistu i zdravu pijaću vodu za piće, u OŠ u Dublju taj problem je traje dve godine, lokalna vlast za to nije imala sluha, sve dok Zeleni Bogatića nisu podneli inicijativu i zahtevali hitno rešavanje problema, nakon čega je problem i rešen, slična situacija je bila i u OŠ u Salašu Crnobarskom i Klenju.
- Kanalizacija da bi počela sa radom trebaju nevelika sredstva kako bi glavni kolektor bio u funkciji i kako bi se odmah javne ustanove prikačile i bio rešen problem sa septičkim jamama i izlivanjem u centru Bogatića i šire! U 21. veku mi u centru varošice imamo septičke jame, što je poražavajuće! Kada dođe do obilnijih padavina one se izlivaju i postaju izvor zaraze!
- Toplifikacija Bogatića , vrednost prve faze toplifikacije škola, Doma zdravlja, opštine, vrtića i drugih javnih ustanova je oko 3.000.000. Treba da koristimo evropske fondove, da konkurišemo za njih sada kada su nam dostupni. Ali su nam za to potrebne dve stvari, lokalna samouprava koja želi da se bavi ovim zadatkom i stručni ljudi pri LER-u (kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj). Imamo veliku uštedu u energentima a toplifikacija se vrši na osnovu bušotine sa toplom vodom.
- Poljoprivreda : Kada je poljoprivreda u pitanju danas je seljak u najvećem problemu, naročito mala i srednja poljoprivredna gazdinstva, koja jedva preživljavaju. Direkcija za poljoprivredu mora da poveća budžet i prisnije sarađuje sa poljoprivrednicima. Naš koncept je da se u narednim godinama posvetimo organskoj proizvodnji, jer predeo Mačve je idealan za takav način uzgajanja. I tu bi baš ta mala i srednja domaćinstva našla i najbolju računicu, mi danas na 1ha organskog uzgajanja možemo da zaradimo i do 5.000 evra. Da se roba može plasirati u Srbiji, su dokaz poljoprivrednici iz cele Srbije koji su učestvovali na prvom sajmu Organskih proizvoda u oktobru prošle godine u Bogatiću, i podatak da se u Evropi svakodnevno organskom hranom snabdeva 50 miliona stanovnika.
Pristupanje regionalnoj deponiji Srem ““ Mačva! Pošto lokalna samouprava to još nije učinila, mi danas imamo manjak otpada na deponiji u Sremskoj Mitrovici nego što bi mogla da primi na godišnjem nivou, a sela Bogatića su zatrpana smećem. Svako selo ima po nekoliko smetlišta na kojima imamo sve vrste otpada, od komunalnog do opasnog, i predstavljaju izvor zaraze. Primarna separacija se sprovodi samo u dva sela, ali neadekvatno i nedovoljno dobro! Potrebno je što pre sanirati sve deponije i priključiti se regionalnoj Deponiji Srem-Mačva. Opet dolazi i do proširenja usluga JKP u Bogatiću i povećanja naplate.
- Nastavićemo sa radom trotora radi bezbednosti dece i biciklista! Nepostojanje biciklističkih staza i mali broj trotoara je veliki problem koji zahteva rešavanje. Zeleni Bogatića su prošle godine podneli inicijativu za izradu biciklističke staze između Uzveća i Mačvanskog Metkovića, još nismo dobili odgovor. A, podsećamo da je to najopasnija deonica, gde imamo i nekoliko saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom i na desetine u kojima su biciklisti ili pešaci učestvovali.
- Izgradnja i renoviranje dečjih igrališta su takođe deo plana ove koalicije, kako bi decu odvojili od ulice i usmerili na sport i rekreaciju.
- Nastavak po pitanju energetske efikasnosti, koja je započeta za vreme Slobodana Savića, pomoću evropskih fondova, a to je energenat na biomasu!
- Kada je konjički sport u pitanju i hipodrom u Bogatiću, želećemo da Mačva postane centar konjičkog sporta, da se tradicija nastavi i da se ponosimo onim što je oduvek bilo najbolje u Mačvi, a to su svakako dobri konji i ljubav prema ovom sportu.
Na taj načinn kada se rešavaju problemi bažične infrastrukture u kombinaciji sa energetskom efikasnošću dolazimo u situaciju da potencijalnom investitoru postajemo interesantni. Dok to ne budemo radili i dalje ćemo biti tu gde se i danas nalazimo, na samom dnu, a mogućnost zapošljavanja će i dalje biti minimalna!
Moramo rešiti problem vodovoda i kanalizacije, jer samo u tom slučaju možemo dovesti strane kompanije i zaposliti ljude u Mačvi, do tada će se sve svoditi na lažna obećanja! Pozivamo građanke i građane opštine Bogatić da na narednim lokalnim izborima podrže listu za PRAVEDNU MAČVU, kako bi nakon izbora bili u mogućnosti da ove probleme i rešavamo!
Aleksandar Firaunović predsedi&#

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa