7. april 2016.7. apr 2016.
VEČE POSVEĆENO ŽAKU BRELU U ŠABAČKOJ GIMNAZIJI

VEČNI ZVUCI LjUBAVI

Zahvaljujući učenicima Šabačke gimnazije i profesorkama Dragici Marković i Svetlani Vukašinović Guconić prošle srede, 6. aprila, u Svečanoj sali ove obrazovne ustanove odjeknuli su šansonjerski zvuci. Veče posvećeno Žaku Brelu, belgijskom kantautoru i glumcu, rodonačelniku moderne šansone, koji je stvarao polovinom prošlog veka, oživelo je njegova autorska dela koja je stvarao isključivo na francuskom jeziku.
Emotivno proživljene Brelove pesme u kojima je pevao bez uvijanja i lažnog sjaja, dajući kompletnog sebe, preneli su i učenici Šabačke gimnazije na publiku koja je sa oduševljenjem propratila svaki nastup. Iako se često obrušavao na malograđanštinu i brojne predrasude u Brelovim pesmama ipak je ljubav, kao pokretačka snaga sveta, bila preovlađujuća tema kao i tokom ove srednjoškolske večeri ispunjene francuskim zvucima.
Tokom programa, kao specijalna gošća, uz klavirsku pratnju prof. muzičke kulture Mladena Avramovića, nastupila je bivša učenica Dragana Marković, koja je 2014. godine osvojila prvo mesto na Takmičenju za frankofonu pesmu u kategoriji juniora. Na istom takmičenju ove godine u seniorskoj konkurenciji bila je druga.
O. G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa