7. april 2016.7. apr 2016.

TRANSFUZIJA KRVI - PRIMER ZA PONOS

U Šapcu a u sklopu Opšte Bolnice postoji i radi služba transfuzije krvi.
Mnogi o ovoj ustanovi malo znaju, osim onih koje je nevolja naterala da nju posete. Dugi niz godina pratim rad ove ustanove i red je da se o njoj kaže i koja lepa reč.
Pri samom ulasku primećuje se da tu postoji red i disciplina. Od lepo uređenih prostorija pa do osoblja koje tu radi. Dočekaće Vas ljubazna medicinska sestra ili doktor, o kojima imam samo reči hvale.
Ja lično ovu ustanovu posećujem od 1970. godine kada sam u nju prvi put ušao pa do danas, i mogu reći da se tu osetim kao da sam došao kod nekih bliskih rođaka ili starih prijatelja. Prijatno i nasmejano osoblje pleni Vašu pažnju a knjiga utisaka puna je samo hvale.
Autor ovih redaka dao je sebi za pravo da ovu ustanovu prezentuje i pokuša da kroz medije podigne na viši nivo upravo tamo gde joj je i mesto. Ne mogu a da ne istaknem rad Načelnika ove ustanove koji s pravom može da ponese epitet dobrog čoveka, kao i celo osoblje koje tu radi. Njihov rad nije samo kabinetski, nego i terenski. Od 1985. godine ova služba ide 5-6 puta mesečno na teren po Mesnim zajednicama u sela i škole. Nekada se radi i u vrlo teškim uslovima, ali nikad i niko nije stavljao primedbe na uslove rada, jednostavno služba dolazi davaocu na noge.
Mnoge godine su prošle a ova služba nije zabeležila ni jedan izgubljeni život zbog nestanka krvi, što znači da krv čeka pacijenta a ne obrnuto. Tome treba dodati dobru kordinaciju službe sa komisijom dobrovoljnih davalaca krvi koja se sastaje jednom a nekada i više puta mesečno.
Crveni krst je redovan pratilac svih aktivnosti, bez čijeg rada služba bi teško opstala. Rad komisije se svodi na aktivnosti službe proteklog meseca i plana za naredni mesec. Moram posebno da naglasim da je rad ove komisije apsolutno volonterski. Na godišnjem nivou kroz knjige ove službe prođe više od 4.000 dobrovoljnih davalaca, pa s pravom mogu reći da šabačka transfuzija spada u sam vrh gradova Srbije sa najvećim brojem davalaca u odnosu na broj stanovnika.
Sve ovo ističem da bi se neko od odgovornih u Šapcu setio da poseti službu transfuzije, oceni njihov rad i prave vrednosti nagradi, da politika nema uticaja, da političari ostanu po strani. Prošlogodišnja nagrada Šapca je pokazala da je politika imala presudan uticaj a i sami dobitnici su bili iznenađeni da su se našli na tom mestu.
Na kraju bih želeo da kažem da ovu ustanovu napuštam privremeno, a moj volonterski rad duži od 30 godina mi dozvoljava da o Službi transfuzije kažem sve najbolje. Želeo bih da ova služba radi kao i do sada;da ništa ne menja, a rezultate tog rada valjda će neko primetiti i nagraditi, a ovde sve što se radi, sve je u službi života i zdravlja naših građana.
Mija Marjanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa