7. april 2016.7. apr 2016.
GRAD ŠABAC I SAVEZ JEVREJSKIH OPŠTINA SRBIJE POTPISALI PROTOKOL O SARADNjI

KORAK BLIŽE MUZEJU ŠABAČKIH JEVREJA

U Gradskoj kući, proteklog četvrtka, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i Ruben Fluks, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, potpisali su Protokol o saradnji. Dokument, kojim se i zvanično svedoči namera Grada i Saveza na oživljavanje sećanja na jevrejsku zajednicu u Šapcu, predstavlja i korak bliže osnivanju Muzeja šabačkih Jevreja.
- Ovo je prvi zvanični dokument koji smo sa nekim potpisali. Mislim da je ispravno da se sećamo celokupne prošlosti, svih pozitivnih i negativnih strana, jer se samo na Istini, kojoj možemo samo da se približavamo, može graditi budućnost. Ako smo u sadašnjosti svesno onoga što se zbilo i završilo u prošlosti, možemo ići napred, istakao je Fluks i dodao da će Savez i dalje podržavati aktivnosti poput filma Stevana Marinkovića o Jevrejima Šapca, knjigu “Avramova deca“ autorke Žane Vojinović i edukaciju mladih, poput izložbe i radionice “Portreti i sećanja“.
Prema rečima istoričara Branislava Stankovića, potpisivanje Protokola je jako važan trenutak za naš grad i za sve koji neguju kulturu sećanja - Od samog početka smo želeli da budemo u kontaktu sa Savezom jevrejskih opština, jer svi mi koji smo uključeni u radionicu “Kultura sećanja“ imamo dobru volju, ali ne uvek i stručnost. Stručnjaci iz Saveza JOS mogu da nam pomognu da ne napravimo greške iz najboljih namera na našem putu da od Sinagoge napravimo Muzej šabačkih Jevreja.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa