7. april 2016.7. apr 2016.
RADIONICA KULTURA SEĆANjA

SINAGOGU POD ZAŠTITU DRŽAVE

U Narodnom Muzeju u Šapcu, proteklog četvrtka je upriličena još jedna u nizu radionica „U susret Muzeju šabačkih Jevreja“. Govorili su Nebojša Cvejić, istoričar i stručnjaci iz Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture - mr Dragica Jovanović, istoričarka umetnosti i Nenad Lajbenšperger, istoričar.
- Stradanje Kladovskog transporta predstavlja samo jedan segment ukupnog stradanja jevrejskog naroda u Evropi tokom Drugog svetskog rata. Značajno je da ga pamtimo pre svega zbog činjenice da su Jevreji iz Kladovskog transporta poslednje trenutke života proveli u Šapcu, ali i kao dobar primer naše države, naroda i sugrađana koji su toplo prihvatili te ljude, što nije bio slučaj sa velikim brojem država i naroda u Evropi toga vremena, istakao je Cvejić.
Lajbenšperger je govorio o kulturnim dobrima koji su pod zaštitom države, a koji su povezani sa jevrejskim narodom, njegovim nasleđem koje postoji i danas u Srbiji ““ U većini slučajeva su to mesta stradanja, stratišta i spomenici koJi su podignuti u znak sećanja na stravičan zločin Holokausta.
Gosti iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture istog dana su obišli Sinagogu i još nekolike lokacije koje su povezane sa životom jevrejske zajednice u Šapcu pre Drugog svetskog rata.
- Najznačajnije je da smo izvršili uvid u stanje Sinagoge, a kada budemo dobili dokumentaciju, razmotrićemo da li je možemo staviti pod zaštitu države. Obišli smo Jevrejsko groblje, koje je već pod zaštitom i koje se dobro održava. Što se tiče Starog mlina, završili smo taj proces, predali dokumenta Ministarstvu i nadamo se da će i ova lokacija biti zaštićena do kraja godine, rekla je, između ostalog, Dragica Jovanović.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa