7. april 2016.7. apr 2016.
IZLOŽBA U MEĐUOPŠTINSKOM ISTORIJSKOM ARHIVU

UPRAVITELj VAROŠI ŠABAČKE

U Međuopštinskom istorijskom arhivu, proteklog utorka je otvorena izložba arhivske građe iz vremena Jevrema Obrenovića. Govorili su Rade Petrović, direktor Arhiva i Tatjana Marković, viši kustos Narodnog muzeja.
- Arhiv je uzeo učešće u obeležavanju 200 godina od dolaska Jevrema Obrenovića u Šabac izložbom 58 originalnih dokumenata iz doba Jevremevog, tačnije, od 1816. do 1840. godine. Iako je 1831. godine otišao u Beograd, Jevrem je imao prepisku sa organima vlasti u Šapcu. Dokumenta sadrže sve ono što je Jevrem uradio u našem gradu, tako da znamo da šabačke prvine nisu prazna priča, rekao je Rade Petrović, direktor Međuopštinskog istorijskog arhiva.
Jevrem Obrenović je, kao upravitelj grada, posredovao u sudskim sporovima, što svedoči postavka “Gospodar Jevrem, upravitelj varoši šabačke“. Prema rečima istoričarke umetnosti Tatjane Marković, ova izložba daje nesposredan uvid u ono što se dešavalo u dobu pre dva veka, bez tuđih ili naših interpretacija.
- Izložbe ovog profila pružaju nam mogućnost da donesemo sopstveni sud u vezi sa određenom situacijom. Svakako da je, po Jevremovog dolasku, grad krenuo određenim prosperitetom, ali to se nije desilo preko noći. Danas nabrajamo novine i kažemo da je Šabac bio “glava Beogradu“, “druga varoš Srbije“, onako kako su ga doživljavali putopisci onog vremena, ali je izvesno da je bilo potrebno da prođe dugi niz godina da sve ono što je Jevrem pokušavao da stvori u svom konaku bude potpuno prihvaćeno i primenjeno u celom gradu. Ako deo tog duha, tog vremena, naprednjačke misli koja je zaista otvorila prozore ne samo Šapcu, nego i Srbiji ka Evropi, budemo sprovodili i danas, moći ćemo, na bolji i potpuniji način, da shvatimo Jevremovo doba.
Izložba će biti otvorena do 29. aprila.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa