14. april 2016.14. apr 2016.
BRAZILSKA DžIU DžITSA

Borba na „brazilski“ naČin

Malo je sportova sa nacionalnim predžnakom koji dostignu svetsku popularnost. Možemo reći da je to uspeo američki fudbal, a verovatno u druga u toj hijerarhiji bila bi brazilksa džiu džitsa, borilačka veština nastala u zemlji karioka koja osvaja planetu. Iako početke beleži u prvoj deceniji dvadesetog veka, tek krajem prošlog stoleća nastaju akademije van Južne Amerike
Brazilac Rojs Garsije, majstor ove veštine trijumfovao je te 1990. godine na svetskim ultimat fajt šampionatima, pobeđujući daleko krupnije i jače rivale. To je bilo „okidač“ za veliko interesovanje boraca za ovu veštinu.
Reč je o partnernoj veštini baziranoj na borbi na zemlji, što je razlika u odnosu na ostale MMA veština koje, pre svega, brinu o nadmetanju u stojećem položaju. Nastala je iz klasične džiu džitse, ali za razliku od nje, gde je dopušteno i udaranje i džudo potezi, uz parter, mi smo bazirani na parteru, džudo je donekle dozvoljen, udarci nikako ““ ističe Slavko Pantić, šabački trener ove veštine.
U Srbiji, brazilska džiu džitsa se vežba zahvaljujući Jovanu Milićeviću osnivaču Akademije „Sekutor“ u Beogradu. Ona je, kao i većina akademija u Evropi, ogranak Neves akademije iz Švedske, čiji je začetnik Leonardo Neves, jedan od najboljih boraca sveta. Od nedavno, u Šapcu funkcioniše sekcija „Sekutor“ akademije, BJJ „Sekutor Šabac“.
- sve je više boraca u MZ “Žika Popović“ gde treniramo, a osim kvantiteta, podižemo i kvalitet Da bi ste postali kvalitetan MMA borac, neophodan je bar ljubičasti pojas brazilske džiu džitse. Ponosan sam na juniore. Nedavno smo na jednom od najjačih turnira u brazilskoj džiu džitski u Istočnoj Evropi za ovu kategoriju, osvojili četiri medalje (po 2 srebra i bronze) ““ dodaje Pantić.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa