9. septembar 2010.9. sep 2010.
POVEZIVANjE ŠAPCA I OAZA

BANKET U MUZEJU

Poslanici kulture francuskog grada Oaza nedavno boravili u šabačkom Narodnom muzeju. Svrha posete je realizacija međunarodnog projekta povodom obeležavanja 300. godišnjice od rođenja Žana Žaka Rusoa. Pored Šapca, “Republikanski banketi“ će biti organizovani u isto vreme u više evropskih gradova
Povodom obeležavanje 300. godišnjice od rođenja Žana Žaka Rusoa Opšta uprava francuskog grada Oaza je kontaktirala našu ustanovu. U okviru tog projekta oni žele da organizuju “Republikanske bankete“ po modelu veka Prosvetiteljstva. Tim povodom Šabac su posetile direktorka direkcije za kulturu opšteg saveta opštine Oaz Veronika Barselo, koordinator projekta “Ruso 2012.“ Nataša Margoto i predstavnica ambasade Republike Francuske Žulijet Delekluiz. Srbija je jedina od zemalja van Evropske unije koju su prihvatili za partnera, a pored nas u projektu će učestvovati Španija, Belgija, Poljska, Rumunija, Bugarska i Francuska ““ rekao je direktor šabačkog Narodnog muzeja Branislav Stanković.
Projekat, trenutno u povoju, ima dve celine. Za prvu bi trebalo da se aplicira u februaru, i po Stankovićevim rečima, taj deo se odnosi na filozofiju, duhovnost i umetnost. Popularizaciju Rusoove filozofije. Propagiranje evropskih vrednosti proizašlih iz perioda Prosvetiteljstva.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa