14. april 2016.14. apr 2016.
JKP „TOPLANA ŠABAC“ USPEŠNO OKONČALA GREJNU SEZONU

VREME ZA REMONT I INVESTICIJE

Grejna sezona u Srbiji zvanično je završena 15. aprila, ali će toplane biti u pripravnosti do 3. maja i u zavisnosti od vremenskih uslova biti spremne da i dalje isporučuju toplotnu energiju potrošačima
Za proteklih pola godine JKP „Toplana Šabac“ potrošilo je šest miliona kubika gasa i proizvelo 50 miliona kilovat časova toplotne energije, što je bilo sasvim dovoljno za kvalitetno grejanje potrošača. Uz nepromenjene cene za građane, i manje račune za privredu, rukovodstvo toplane ovu grejnu sezonu ocenjuje kao uspešnu.
- Grejna sezona je prošle godine počela 11. oktobra, a sada smo je uspešno priveli kraju. Tokom proteklih šest meseci bilo je svega nekoliko manjih problema, koji su nastajali uglavnom zbog pucanja cevovoda. Te probleme smo brzo i efikasno rešavali. Građani su bili zadovoljni i zbog toga što je cena daljinskog grejanja u Šapcu ostala na nivou iz prošle grejne sezone, dok su mnoge druge toplane širom Srbije povećale cene svojih usluga. Računi su bili na nivou prošlogodišnjih, jer je i srednja temperatura bila na nivou iz prošle grejne sezone. U dogovoru sa osnivačem, gradom, a primenjujući propisanu metodologiju, doneli smo i odluku da cena grejanja za privredu bude dosta niža u odnosu na prethodni period, kaže Srećko Đurić, direktor JKP „Toplana Šabac“
Od juna do septembra biće obavljen remont postrojenja, vrelovoda, kotlova i podstanica, kako bi sve bilo spremno za novu grejnu sezonu. Paralelno sa tim poslom, planirane su i investicije.
- Toplane najviše posla imaju po prestanku grejne sezone. Sada treba obaviti remont svih postrojenja, obezbediti stabilno stanje za sledeću grejnu sezonu. Da bi daljinsko grejanje i sledeće sezone bilo kvalitetno, ovaj period godine se koristi za sanaciju. Pregledi, kontrola, popravke i čišćenje su poslovi koji će obeležiti narednih nekoliko meseci. Planiramo i značajne investicije u ovoj godini. Uz pomoć Nemačke razvojne banke izvršićemo rekonstrukciju kotlarnice u ulici Janka Veselinovića. Ona je trenutno jedina kotlarnica u gradu u kojoj se koristi mazut, ali zahvaljujući “KFNj“ programu uspećemo da je povežemo sa kotlarnicom na Trkalištu, kako bi i ova kotlarnica koristila prirodni gas. Na taj način doprinosimo kvalitetnijoj životnoj sredini i ispunjavamo ekološke standarde. Radiće se i rekonstrukcija vrelovodne mreže, te smo predvideli sanaciju 300 metara cevovoda od Opšte bolnice do Ekonomsko-trgovinske škole. Ovakvi poslovi su neophodini, jer je deo cevovodne mreže star i više od 30 godina, kaže naš sagovornik.
Iako više od 90 odsto potrošača uredno plaća račune, ukupna dugovanja građana i privrede prema JKP „Toplana Šabac“ iznose oko 290 miliona dinara. Građani koji su se odlučili za reprogram dugovanja mesečne uplate obavljaju redovno. Finansijska situacija je stabilna, a sve obaveze prema najvećem dobavljaču, „Srbijagasu“, izmiruju se na vreme.
M.Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa