14. april 2016.14. apr 2016.
UČENICI ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI U BEOGRADSKOM PEDAGOŠKOM MUZEJU DONELI

SVETLOST ZNANjA

Pripremana godinu dana, uz prethodni iscrpni istraživački rad o životu, delu i doktrini Nikole Tesle, izložba „Luča“, otvorena prošlog četvrtka, pokazala da je „veza između naučnog saznanja i umetničkog postupka mnogo veća i snažnija nego što se obično pretpostavlja“
U čast sto šezdeset godina od rođenja Nikole Tesle, a povodom sto dvadeset godina postojanja i zapaženog kulturno-prosvetnog rada Pedagoškog muzeja u Beogradu, učenici Škole primenjenih umetnosti u Šapcu prošlog četvrtka priredili su izložbu simboličnog naziva „Luča“.
- Velika mi je čast i zadovoljstvo što mogu da otvorim ovu izložbu, a kada sam pogledao radove setio sam se reči profesora Vladete Jerotića da „samo dela ljubavi ostaju“, jer zaista tamo gde čovek ugradi energiju i ljubav, kao što ste vi pokazali ovom izložbom, to i opstaje. Vi svakako znate koliko je Tesla bio velika ličnost, ali on je imao i nešto umetničko u sebi. Danas je on fascinantan za ceo svet, a ime Tesla doživljava neku vrstu renesanse. Ovo što je Škola primenjenih umetnosti uradila nosi jedan dublji smisao, koji svi, posebno na nivou države, moramo dalje da negujemo, jer ako u naš budući život ne integrišemo ono što je vredno iz naše prošlosti, mi kao narod nećemo opstati. Zato je ova izložba veoma značajna, jer promišlja šta znači istinsko obrazovanje i istinska kultura - rekao je dr Branimir Jovanović, direktor Muzeja Nikole Tesle, čovek koji je gotovo ceo svoj naučni i istraživački rad posvetio razumevanju ličnosti i dela Nikole Tesle.
Na ovaj način učenici od prvog do četvrtog razreda svih obrazovnih profila želeli su da ukažu na genijalnost Teslinog uma i potencijal njegovih ideja i dela u razvoju čovečanstva. U tome su, s obzirom da je Škola primenjenih umetnosti jedna od najboljih umetničkih škola u Srbiji, i te kako uspeli, darujući izložbu o kojoj će se dugo govoriti što je potvrdio i Božidar Zejak, direktor Pedagoškog muzeja.
- Škola primenjenih umetnosti je jedna od najznačajnijih škola u Srbiji umetničke orijentacije. Ući u ovu školu, to je kao da ste ušli u jedan galerijski prostor u kome se nalaze divni radovi, baš kao danas u Pedagoškom muzeju, kada se vraćamo svojim korenima.
Pripremana godinu dana izložba je ponudila inovativna umetnička rešenja koja su odslikala ne samo Teslu kao naučnika nego i ljubitelja književnosti, poezije, filozofije, umetnosti.
- Izuzetno svestran, elokventan, obrazovan. Duboko duhovan u metafizičkom smislu. Zato je on značajan ne samo u naučnom i tehnološkom svetu, nego je i beskrajno inspirativan kroz jedan širi kulturološki i duhovni aspekt. On je i našim učenicima bio velika inspiracija, kao što je to brojnim umetnicima širom sveta. Tesla je postao na neki način simbol i ikona savremene kulture. Nove generacije ga tako doživljavaju. On je bio vizionar novog doba, jer ono što je on stvorio veliko je i, kako vreme prolazi, postaje još veće, a naša dužnost je da to negujemo, čuvamo i dalje razvijamo. Zahvaljujem učenicima i nastavnicima, jer znam koliko truda i ljubavi su uložili radeći na ovoj izložbi, a to je najmanje što mi, kao Teslini potomci, možemo da učinimo u čast obeležavanja 160 godina od njegovog rođenja - rekla je Nevenka Đokić, direktorka Škole primenjenim umetnostima, okupljenima na otvaranju izložbe.
Oduševljenje onim što su zajedničkim radom postigli nije krila ni učenica četvrtog razreda Sara Gligorić.
- S obzirom da sam imala priliku da se moji radovi nađu i na ovoj izložbi, mogu reći da nam je Nikola Tesla, kao svestrana ličnost, bio veoma inspirativan. Samo istraživanje o njegovom životu, ličnosti, interesovanjima i neverovatnim izumima, pomoglo nam je da izložba bude ovako raznovrsna, ali i da dosta toga naučimo i da možemo da primenimo, ne samo u radovima, nego i u životu - dodala je uz osmeh Sara.
Za sve zainteresovane ova nadasve zanimljiva postavka koju su realizovale profesorke Dragana Mališić Marković i Mina Stupar, a kojoj je upečatljiv vizuelni indentitet dao prof. Mihailo Simović, može se pogledati do 25. aprila.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa