14. april 2016.14. apr 2016.
ZAVRŠEN 1. TEATARSKI FESTIVAL „POZORIŠNO PROLEĆE“

STERIJA ZA SVA VREMENA

Dodelom nagrada i izvođenjem predstave Mire Furlan „Dok nas smrt ne razdvoji“ u režiji Mikija Manojlovića u čast nagrađenih osmodnevni praznik glume priveden kraju. Najbolja predstava J. S. Popovića „Rodoljupci“ u režiji Andraša Urbana Narodnog pozorišta u Beogradu
Od savremenog pozorišta do klasike zaogrnute duhom sadašnjih vremena najkraće bi se mogao opisati Prvi teatarski festival „Pozorišno proleće“. Od 11. do 18. aprila šabačka publika je odgledala dvanaest predstava srpske pozorišne scene, a sud o najboljima, njih sedam u takmičarskoj konkurenciji, dao je stručni žiri sastavljen od dramskih umetnika iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije Milene Zupančić, Emira Hadžihafisbegovića i Blagoja Stefanovskog.
Sve odluke bile su jednoglasne, kako je istakla Milena Zupančić na dodeli nagrada proteklog ponedeljka u galeriji „Vladislav Lalicki“ Šabačkog pozorišta. Tako je nagrada za najbolju predstavu pripala Narodnom pozorištu Beograd za predstavu J. S. Popovića „Rodoljupci“, za najbolju režiju Nikiti Milivojeviću za predsatvu „Perikle“ Šabačkog pozorišta, nagrada „Ljubiša Jovanović“ za najbolju mušku ulogu Ljubomiru Bandoviću za ulogu odžačara Save u „Klaustofobičnoj komediji“ „Zvezdara teatra“ i Lihta u „Razbijenom krčagu“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, za najbolju žensku ulogu Nadi Šargin za ulogu Kraljice Elizabete u predstavi „Marija Stjuart“ Narodnog pozorišta u Beogradu, za savremeni dramski tekst Dejanu Dukovskom za dramu „Duh koji hoda“ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, za mladog glumca Marku Janketiću za ulogu Vula milicionara u „Klaustofobičnoj komediji“ „Zvezdara teatra“ i ulogu Rupertha u „Razbijenom krčagu“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, i za muziku Kosti Pavloviću u predstavi „Perikle“ Šabačkog pozorišta.
- Vidjela sam vrlo različite predstave što je fino. U svakoj predstavi ima nešto što mi je bilo jako zanimljivo ili me potreslo ili me uzbudilo. Moram priznati da sam nekako, pošto dugo nisam bila na nekim festivalima u Srbiji, bila malo iznenađena. Možda čovek očekuje da sad bude posle tolikih godina dosta drugačije pozorište, drugačiji pristup, način. E, to mi se čini da nije. Samo su se generacije promenile. Zanimljivo je i fino što ima toliko različitih izbora. Od jako savremenog pozorišta do neke, recimo, klasike koja opet nije nužno sama po sebi klasika. Može i danas funkcionirati itekako. „Rodoljupci“ iako su klasika nisu klasična predstava ““ izjavila je po dodeli nagrada članica stručnog žirija Milena Zupančić.
„Zalog za budućnost“ Bojanu Krivokapiću
Novinarski žiri „Večernjih novosti“, „Politike“ i „Blica“, Vukica Strugar, Borka Golubović Trebješanin i Tatjana Nježić, većinom glasova, nagradu „Zalog za budućnost“ dodelio je Bojanu Krivokapiću za ulogu Edena u predstavi „Rodoljupci“ Narodnog pozorišta u Beogradu. Ovo priznanje namenjeno je glumcu ili glumici srednje ili mlađe generacije koji svojom igrom brane dostojanstvo, gospodstvenost i veru u glumački poziv. Bojan Krivokapić u početku iz drugog plana i neverbalnim sredstvima glumački zadatak obavio je izuzetno uverljivo pokazujući bogat psihološki raspon u građenju lika, istaknuto je u obrazloženju.
- Prijatno sam iznenađen. Nisam očekivao jer toliko kolega ima u predstavi koji zaista nose predstavu u pravom smislu reči. Ulogu doživljavam na taj način da nije toliko bitna i samim tim sam zaista iznenađen, a i polaskan što priznanje dolazi od tri novinarke, praktično pozorišna kritičara, velika poznavaoca pozorišta i to daje jedan visoki standard što se ukusa tiče i svega vezanog za pozorište. Zaista sam počastvovan - izjavio je Bojan Krivokapić.
Za kraj porodična drama
U čast nagrađenih na Velikoj sceni „Ljubiša Jovanović“ zaigrali su Anita Mančić, Jasna Đuričić, Miki Manojlović i Jovana Gavrilović u porodičnoj drami Mire Furlan „Dok nas smrt ne razdvoji“. Jedan od najboljih dramskih tekstova dvadesetog veka i početka novog milenijuma u režiji Mikija Manojlovića, a izvođenju Radionice integracije, šabačku publiku ostavio je u suzama dok su ovacijama pozdravljali maestralnu glumu četvoro glavih aktera. Kosmička misterija o najvećoj tajni uzroka Sveta ““ ljubavi i nestajanju ““ publiku je bacila u razmišljanje i posle spuštene zavese sa onim sveprisutnim osećajem teskobe i gorčine uz spoznaju sopstvenih uzburkanih osećanja pred neumitnim životnim nedaćama koje svakoga mogu zadesiti na isti ili sličan način.
DOBRA ENERGIJA
Prvi teatarski festival podržala je i Gradska uprava grada Šapca.
- Mislim da smo prethodnih osam dana zaista svi uživali. Verujem da smo energiju u gradu podigli na mnogo viši nivo i ja Vam zaista želim da ta energija ostane tokom čitave ove godine dok čekamo sledeći pozorišni festival. Verujem da se vredi boriti za kulturu. Zahvaljujem se vama zato što se zajedno borimo za tu kulturu ““ rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.
Uvek je lep osećaj kada osvojite neku nagradu. Velika je uloga i zahtevna. Nije da mi nije prošlo kroz glavu, kao možda. Ima toliko nagrada i biće ih ali sam zahvalna. Lepa atmosfera, prvi festival, divan žiri. Veliki umetnici. Šabačka publika bila je baš pažljiva. Bili smo počašćeni - Nada Šargin.
Iskreno, još nisam svestan. Uzbuđen sam veoma. Kada me je Nikita Milivojević pitao da radim na predstavi bio sam malo skeptičan. Razmišljao sam da ne prihvatim jer je veliki izazov. Raditi sa njim je velika čast. Pohvale dobijam sa svih strana. Pošto sam na sceni nemam pravu sliku kao publika ali drago mi je da drugi ljudi to čuju i osete. Veoma sam uzbuđen. Nisam očekivao. Nije mi palo na pamet uopšte - Kosta Pavlović.
Nikad se na razočaram, pa ako onda nagrada dođe dobrodošla je. To je potvrda nekog uloženog truda i neke dobre hemije sa kolegama. O nagradama ne razmišljam. Uvek igram i u svom matičnom pozorištu i bilo kom drugom, gostovanju, festivalu, onako kako je to postavljeno, kako je to reditelj zamislio i postavio. Šabačka publika je jako dobra publika i divno su pratili. Mogu da kažem da je ovo jako dragocen festival. Ima rašta i da živi - Marko Janketić.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa