14. april 2016.14. apr 2016.
ČETVRTA MEĐUNARODNA IZLOŽBA VINA U ŠAPCU

POSVETILI BOŽJEM NEKTARU SVAKI MILILITAR PAŽNjE

Posle dve godine pauze u Šapcu je ponovo organizovana Međunarodna izložba vina, četvrta po redu. Organizatori manifestacija „Glas Podrinja“ i Narodni muzej obezbedili su učešće 25 najpoznatijih vinarija iz Srbije, Italije, Portugala, Makedonije i Crne Gore.
Nekoliko stotina Šapčana i gostiju sa strane, uživalo je u predivnom ambijentu i u više od 100 vrsta vina ““ crvenih, belih roze i penušavaca.
Otvarajuću ovogodišnju Izložbu vina, premijer Čivijaške republike Zoran Kesić, kao alkoholpatriota, poručio je da vino treba da se pije sve više, jer će u tom slučaju stvarnost lepše izgledati.
- Evo nedelju dana pred izbore, kada vidimo šta nam sledi, da je dobro neće biti dobro, upravo utehu i jedini spas mi nalazimo u vinu. Otuda vinu, kao božjem piću, moramo dati svaki metar, svaki sekund, svaki milimetar, mililitar naše pažnje i naših života. Da se pije više, jer će nam onda i Srbija nešto lakše pasti ““ poručio je Kesić i nazdravio Šapcu, Šapčanima i gostima sa domaćim, posle čega je usledila komanda: „Sipaj“.
Goste muzeja je pozdravio i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
- Velika mi je čast da vas posle dve godine pauze pozdravim i da nastavimo sa jednom od lepših tradicija u našem gradu. Pre više od 100 godina jedan poljoprivrednik, Dragomir Gavrilović, iz pocerskog sela Rumska, napravio je svoje vino, iz svog domaćeg vinograda, spakovao ga, flaširao, seo u kola i taljige, i odvezao ga u Torino. Tamo u Torinu, na Međunarodnom sajmu vina pobedio i osvojio prvu nagradu. Zaista maštam o tome da neki novi poljoprivrednici iz Pocerine, koja je bogom dana za proizvodnju vina, to ponovo urade ““ rekao je gradonačelnik Zelenović.
Prema njegovim rečima, to neće biti lak i brz posao, ali je siguran da će to moći da se uradi.
- Kao grad, potrudićemo se da pomognemo svima koji žele da ozbiljnije krenu u proizvodnju vina, kao što smo, uostalom, pomogli i svakom drugom poljoprivrednom proizvođaču u našem kraju ““ dodao je Zelenović.
Premijer Čivijaške republike i gradonačelnik Šapcu su, zatim, obišli svaki milimetar Izložbe vina uživajući u degustaciji. Kesića je nekoliko vinarija obradovalo poklanjajući mu vino, ali on je insistirao da plati, pošto premijer ne sme da prima skupe poklone i da u istima uživa.
Jedan od mnogobrojnih vinskih podruma koji su našu priču podržali od početka 2011. godine jeste i Sava Jojić, vlasnik vinarije „Mačkov podrum“.
- Uvak mi je drago kada dobijem poziv da dođem u Šabac na Izložbu vina. Uvek se lepo provedemo, a publika je jedna od najkulturnijih u Srbiji. Ovaj prostor u Muzeju je jedinstven za nas vinare i nadam se da ćemo i sledeće godine pomoći da organizujemo zajedničkim snagama još bolji i veći skup povodom malog jubileja ““ Pete izložbe ““ istakao je Jojić.
I drugi vinari su puni reči hvale za našu manifestaciju, ali što je još važnije ““ publika. Minule subote, u celom gradu se osećala aroma vina. Šabac je, spravom možemo reći, bila prestonica vina.
I ove godine, vladala jo veliko interesovanje za sve vrste vina. Šapčani i mnogobrojni gosti, imali su prilike da probaju i neke sasvim nove vinske etikete koje su u minulom periodu osvojile vredna priznanja na domaćim i međunarodnim sajmovima vina. Bilo je i barikiranih vina, a apsolutni hit su i ovoga puta bili penušavci. Šampanjac Vinarije „Kovačević“ nikoga nije ostavio ravnodušnim, isto kao italijanski „Proseko“ i portugalski „Pegoeš“. Crnogorski „13. jul“, ove godine je predstavio premijum brendove uključujući i njihov penušavac „Val“.
Od domaćih vina, autohtone srpske sorte tamnjanika i prokupac su tradicionalno naišli na dobar prijem, kao i raznorazne kupaže različitih sorti vina. Pripadnice lepšeg pola potvrdile su svoju sklonost ka bermetu.
- Bermet iz Sremskih Karlovaca, služio je u Austrougarskoj kao sredstvo korupcije. Svoja lekovita svojstva je dokazao i time što ga je redovno konzumirala carica Marija Terezija, koja je izrodila dvanaestoro dece ““ u šaljivom tonu je govorio Neša Bermet, vlasnik vinarije „Aleks“.
Kada je reč o domaćim vinima, na Četvrtoj međunarodnoj izložbi vina izložene su etikete iz skoro svih krajeva Srbije ““ Šumadije, Fruške Gore, Župe, juga i severa Srbije.
Četvrtu međunarodnu izložbu vina organizovali su, kao što smo rekli, „Glas Podrinja“ i Narodni muzej. Generalni pokrovitelj manifestacije bio je Grad Šabac, prijatelj Izložbe vina Direkcija za poljoprivredu grada Šapca, a medijski pokrovitelj bila je RTV Šabac.
E. G. P.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa