14. april 2016.14. apr 2016.
NOVI VLASNIK ŠABAČKE MLEKARE

STABILNOST I RAZVOJ

U narednih pet godina najavljene investicije od 7 do 10 miliona evra. U skladu sa proširenjem kapaciteta očekuje se i zapošljavanje novih radnika
Krajem marta Šabačka mlekara dobila je novog vlasnika. Reč je o privrednom društvu M.I. Finance doo Mišar. O trenutnom stanju u proizvodnim postrojenjima kao i daljoj sudbini Mlekare razgovarali smo sa Velimirom Jovanovićem iz M.I. Financea.
Da li je završena sva pravna procedura u vezi sa kupovinom i preuzimanjem Šabačke mlekare?
-Prodaja javnim nadmetanjem je održana 29. marta 2016. godine u Privrednom Sudu u Valjevu. Izlicitirana cena je 950.000.000,00 rsd a za kupca je proglašeno privredno društvo M. I. Finance doo Mišar. U skladu sa uslovima prodaje objavljenim u javnom oglasu od 26. februara 2016.godine dana 31. marta 2016 godine smo uplatili iznos od 317.057.767,00 rsd i povukli bankarsku garanciju na isti iznos koju smo bili predali za učestvovanje na javnom nadmetanju. Dana 08. aprila 2016. godine (3 dana pre roka predviđenog javnim oglasom - 11. april 2016. godine) smo izvršili uplatu iznosa od 632.942.233,00 rsd čime su ispunjene sve odredbe kupoprodajnog Ugovora i ostale prodajne dokumentacije.
Šta za naš grad znači kupovina Šabačke mlekare?
Od momenta ulaska u zakup (13. mart 2015. godine) Koncern Farmakom MB Šabac AD Mlekara Šabac u stečaju, naše društvo M. I. Finance doo je pristupilo stabilizaciji proizvodnje, nabavke i ličnih dohodaka radnika kojima je prethodni vlasnik ostao dužan 3 plate.
Od tog dana do danas, a tako će se nastaviti i u budućnosti: 300 radnika šabačke Mlekare prima platu po engleskog modelu ““ svake nedelje. To je jedinstven slučaj u Srbiji. Zatim, svi proizvođači mleka se uredno izmiruju i prema njima ne postoje nikakva dugovanja (decembra 2014. godine u Mlekari Šabac je preostalo 275 proizvođača mleka, u martu 2015. godine taj broj je povećan na 377 a u martu 2016. godine imamo 755 gazdinstva koja sa nama sarađuju).
A ono na šta smo posebno ponosni je podatak da su M. I. Finance doo i Mlekara Šabac u 2015. postigli značajne poslovne rezultate na osnovu kojih smo najveći izvoznik prehrambenih proizvoda u Rusiju (podatak PKS).
Te na osnovu svega iznetog mišljenja smo da će grad Šabac imati zadovoljne građane, potreban privredni razvoj i izvesno bolju budućnost.
Da li predviđate ulaganja i koliko bi ona iznosila?
-Planovi razvoja i ulaganja u proizvodnu opremu i ukupne kapacitete Mlekare Šabac su u završnoj fazi i na osnovu istih očekujemo da ćemo investirati između 7 i 10 miliona eura u narednih 5 godina.
Kakvi su planovi Šabačke mlekare u narednom periodu?
-Pre svega stabilnost poslovanja a odmah zatim razvoj, razvoj i samo razvoj.
Da li će biti zapošljavanja novih radnika?
-U skladu sa proširenjem kapaciteta i proizvoda očekujemo i zapošljavanje novih radnika.
Šta se dešava sa dugovanjima prema bivšim radnicima?
-Dugovanja prema svim radnicima koja je ostavio bivši vlasnik će biti izmirena iz kupoprodajne cene u skladu sa Zakonom o stečaju od strane stečajnog upravnika odnosno suda.
Šta je potrebno da Šabačka mlekara ponovo bude jedan od najvećih srpskih brendova?
-Kroz zakup, marljiv rad i disciplinu u plaćanju naših obaveza smo održali da Šabačka mlekara bude i jeste jedan od najvećih srpskih brendova bez obzira na nedaće iz prethodnog perioda.
N.K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa