14. april 2016.14. apr 2016.
ŠABAČKO PORODILIŠTE DOBILO APARAT ZA RANO OTKRIVANjE OŠTEĆENjA SLUHA KOD BEBA

IMAJMO “SLUHA“ ZA SLUH NAŠE DECE

Posle Valjeva, Niša, Prokuplja i Vršca, šabačko porodilište je, u okviru humanitarne akcije Blic fondacije “Srce za decu“, dobilo aparat za skrining sluha kod novorođenčadi
Zahvaljujući akciji Blic fondacije “Srce za decu“, koja je započela 4. marta, šabačko porodilište je peto koje je dobilo aparat za rano dijagnostikovanje oštećenja sluha kod beba. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner RTS.
- U međuvremenu, našu akciju su podržale gotovo sve medijske kuće iz unutrašnjosti. Naš cilj je da svih 56 porodilišta u Srbiji, od Gračanice i Kosovske Mitrovice do Subotice, opremimo ovim aparatom, koji je veoma značajan za zdravlje dece. U Srbiji se rodi oko 60.000 beba godišnje, od kojih 300 sa oštećenim sluhom. Bez ovog aparata nije moguće otkriti da dete ima problem sa sluhom do druge ili treće godine, rehabilitaicija započinje kasno i dete nije u mogućnosti da paralelno sa svojim vršnjacima razvija svoj govor i intelekt, rekao je Velimir Perović, urednik “Blic fondacije“.
Pomoću aparata za skrining, sluh se provera odmah po rođenju, a najkasnije do trećeg meseca uspostavlja konačna dijagnoza. Važno je da rehabilitacija sluha započne šest meseci po rođenju, kako bi se, uz redovne terapije i ugradnju slušnih aparata ili kohlearnih implatanata, do polaska u osnovnu školu detetu rehabilitovao sluh. Ona deca kod koje se na vreme otkrije oštećenje sluha i započne lečenje, ni u čemu ne zaostaju za svojim vršnjacima. Prema Perovićevim rečima, oni i njihovi roditelji neće više biti prepušteni sami sebi, nego će odmah po utvrđivanju dijagnoze, biti upućivani u specijalizovane zdravstvene ustanove u kojima će se uspešno rehabilitovati
Aparat za skrining sluha je, u ime “Blic fondacije“, Odeljenju za neonatologiju predala poznata srpska glumica Danica Maksimović.
- Veoma sam srećna što sam se uključila u ovu humanitarnu akciju, posebno što aparat za skrining sluha kod beba dolazi i u Šabac, u kom sam započela svoju profesionalnu karijeru. Mogu samo da pretpostavim koliki je bol i trauma kod onih majki koje saznaju da nešto nije u redu sa njihovom bebom. Zato apelujem na svest i savest svih građana da se priključe ovoj akciji, jer je najvažnije ulaganje u buduće naraštaje. Kada udružimo snage, mnogo toga možemo da uradimo. Verujem da će biti još ljudi dobre volje koji će imati “sluha“ za sluh naše dece, rekla je glumica.
Doktorka Mirjana Lukić, načelnica Odeljenja neonatologije je izrazila zahvalnost za vredan i kvalitetan poklon i, u ime Opšte bolnice “Dr Laza K. Lazarević“, uručila zahvalnicu uredniku “Blic fondacije“.
U akciju se možete uključiti slanjem SMS na humanitarni broj 2552 ili uplatom na tekući račun Blic fondacije 2750010221949709 90 - rsd, Societe Generale Srbija, Beograd.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa