9. septembar 2010.9. sep 2010.
RASTE BROJ OBOLELIH I UMRLIH OD RAKA

SMRTNOST U PORASTU ZBOG NEMARA

Kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrti i u Srbiji i u Šapcu. Smrt od malignih oboljenja na drugom mestu, ali zabrinjava podatak da je ova bolest u blagom porastu. Nema relevantnih dokaza da posledice bombardovanja utiču na povećanje malignih oboljenja u Šapcu. Prevencijom se može u velikoj meri smanjiti smrtnost od više vrsta raka. Zavod za javno zdravlje u Šapcu preduzima mere za podizanje zdravstvene kulture kod stanovništva
Porast broja obolelih i porast smrtnih slučajeva od malignih oboljenja u Srbiji i u Šapcu, često se u javnosti povezuju sa NATO agresijom i posledicama od projektila sa osiromašenim uranijumom kojima je naša zemlja zasipana 1999. godine. Stvoren je, bezmalo, stereotip da se kod nas broj obolelih od raka alarmantno povećava iz godine u godinu i da ova bolest poprima obeležje epidemije. Tome, razume se, doprinose i mediji u večitom traganju za senzacijom. Ipak, činjenicu da se povećava broj malignih oboljenja ne treba ignorisati, pa je kvalitetna analiza uzroka koji rak izazivaju više nego neophodna.
Da bi uvela red u praćenje i suzbijanje ove opake bolesti, koja iz godine u godinu odnosi sve više života, Srbija je još 1996. godine počela sa prikupljanjem podataka o broju malignih oboljenja i o broju smrtnih slučajeva od svih vrsta raka kod građana. Ovi podaci standardizovani su 1999. godine, a od 2005. godine primenjuje se registar podataka koji je usklađen sa sličnim registrima u najrazvijenijim zemljama u savremenom svetu. To praktično znači da se evidencija o malignim bolestima vodi na isti način u Srbiji kao i u Britaniji, Francuskoj ili bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji, koje, kao što je poznato, imaju veoma razvijenu medicinu.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa