14. april 2016.14. apr 2016.
OBRAZOVANjE PRIBLIŽITI EVROPSKOM

MANjE ĐAKA, VIŠE ODELjENjA

I nedavno testiranje dece koja će u septembru ove godine sesti po prvi put u đačke klupe, pokazuje da je takvih mališana sve manje. Ovakav trend nije samo karakterističan za opštinu Bogatić. Primetan je i u celom Mačvanskom okrugu, gde tz “bela kuga“ nemilosrdno hara. Ni cela Srbija se ne može pohvaliti pozitivnim rezultatima u natalitetu. Sela, nažalost sve više stare i nestaju, a i u onima koja preživljavaju sve više je pustih kuća.
Tako od 4.400 sela u Srbiji, bez Kosova mnoga bi u narednih pola veka mogla zauvek nestati sa geografske karte jer se u njima znatno malo dece rađa, a mnogo više umire. Na to ukazuju i sveštenici u ovim selima. Rečju groblja u Mačvi postaju sve tešnja, a u školama sve manje prvaka.
- Ove godine smo u šest osnovnih škola i osam područnih odeljenja upisali samo 280 prvaka. To je samo u odnosu na prošlu godinu manje za 17. Gotovo sve škole u opštini Bogatić beleže manji broj prvaka, kaže Miladin Stančetić rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti Skupštine opštine Bogatić. Otuda je njihova inicijativa za izmene i dopune Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja, koji bi trebalo da uđe u skupštinsku proceduru odmah po konstituisanju republičkog parlamenta ( posle izbora) verodostojnija i utemeljena na najozbiljnijim, “životnim“ predlozima. Naime radi se između ostalog o predlogu za smanjenje broja učenika po odeljenjima, kao što je u većini zemalja Evropske Unije ( od 12-16 ). Time bi se obezbedila i znatno veća efikasnost u radu sa učenicima, rešilo zaposlenje eventualnog tehnološkog viška prosvetnih radnika i izbeglo “gašenje“škola, što je predloženom reformom o novoj “mreži“ škola gotovo postalo neminovnost.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa