14. april 2016.14. apr 2016.
U MAČVI KVALITETAN MED NEMA KUPCA

TONE BAGREMCA U BURADIMA

Članovi pčelarskog udruženja “Milutin Rajlić“ iz Badovinaca, koje nosi ime nadaleko čuvenog proizvođača i liferanta meda kralja Aleksandra Karađorđevića, čuvaju u svojim buradima oko 30 tona meda visokog kvaliteta ( najčešće bagremov ali ima i drugih) za koji ne mogu da pronađu kupca.
Udruženje broji 25 članova. Nedavno je održalo uobičajenu godišnju Skupštinu kojoj su prisustvovali gosti iz Bogatića, Mačvanskog Prnjavora, Šapca, Loznice, Malog Zvornika i Lešnice, na kojoj je između ostalog saopšten i ovaj podatak.
Uzrok je, žale se mačvanski pčelari prava “ poplava“, znatno nekvalitetnijeg ali jeftinijeg meda iz Kine. Ovdašnjim pčelarima nije poznato kako je uvozni med, sumnjivog kvaliteta dospeo u rafove brojnih prodajnih objekata ali je sasvim izvesno uticao na smanjenu potražnju njihovog, kvalitetnijeg proizvoda.
- Verujem da je u buradima mačvanskih pčelara iz Badovinaca, Bogatića i Pričinovića uskladišteno bar 30 tona kvalitetnog meda, raznih vrsta, a najčešće bagremovog. S druge strane slatki sirup, najčešće iz Kine prodaje se u ovdašnjim trgovinama, pod oznakom med i po znatno manjoj ceni. Nije mi poznato kako je i da li je to prošlo kakvu kontrolu, kaže Zoran Arsenović, pčelar iz Badovinaca.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa