14. april 2016.14. apr 2016.
SETVA U MAČVI

LjUBAV JAČA OD INTERESA

Velika ljubav mačvanskih seljaka prema zemlji, pobeđuje ovih dana interes i oni ulažu ogromne napore i sredstva da zaseju njive. Nema sumnje da će se znatno redukovana setva odraziti na žetvu ali seljaci nisu navikli da im njive ostanu u parlogu. Stručnjaci procenjuju da je i pored “redukcije“ potrebno bar 500 eura za setvu jednog hektara kukuruza. Više od 70 odsto poljoprivrednika u šabačkom kraju imaju problem da obezbede ovaj novac.
Da bi na vreme zasejali plodne oranice mnogi su se zadužili. Na to ukazuju poduži spiskovi u sveskama za veresiju, na koje ukazuju vlasnici poljoprivrednih apoteka, kod kojih su poljoprivrednici uzimali repro-materijal „na obraz“. Veliko i neizvesno ulaganje u situaciji kada se do novca sve teže dolazi, zabrinulo je mnoge. Dodatno neprijatna bila je informacija o smanjenju državnih subvencija.
- Mnogi su nažalost “istresali“ i zadnje dinare iz slamarica da bi obavili ovaj važan posao. Najviše smo kao i uvak sejali kukuruz, potom soju, krmno bilje, povrće... Sada je potrebno i da nas vreme posluži da bi prinosi mogli da “pokriju“ velike troškove, kojima smo izloženi, kaže Živorad Martinović, poljoprivrednik iz Bogatića.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa