14. april 2016.14. apr 2016.
Razgovor sa BoŠkom ObradoviĆem, predsednikom Srpskog pokreta Dveri

Vreme je za prave ljude i novu politiku

Boško Obradović je predsednik Srpskog pokreta Dveri i važi za jednog od lidera nove generacije političara u Srbiji. Na predstojećim izborima izlazi pod rednim brojem 5, u koaliciji sa Demokratskom strankom Srbije
Koji su najveći problemi Srbije danas?
-Ogromna nezaposlenost, nizak standard građana, bela kuga, urušen zdravstveni sistem, neadekvatan obrazovni sistem, korupcija na svakom koraku, ugrožen teritorijalni integritet... Ogroman je broj problema, a oni se pogrešnom politikom ne rešavaju, već se samo produbljuju.
Urušavanjem državnog, samim tim i privrednog i ekonomskog sistema, vlast više radi u interesu stranaca i uvozničkog lobija, koji žele da nas kolonizuju, nego u interesu građana. Srbija se uvodi u dužničko ropstvo, a od naših građana stvara se jeftina radna snaga.
Vreme je da poboljšamo ekonomsku, privrednu, kulturnu i vojno-bezbednosnu saradnju sa Ruskom Federacijom.
Vreme je da neko stavi porodicu i porodične ljude na prvo mesto, da tu osnovnu ćeliju društva sačuvamo i da joj maksimalno pomognemo.
Vreme je za novu politiku, vreme je za domaću privredu i nova radna mesta, vreme je za prave ljude i prava rešenja koja donose Dveri-DSS.
Politika koalicije Dveri-DSS je jasno iskazana u 5 „za“ i 5 „protiv“. Šta je to „za“ u vašoj politici?
- Zalažemo se za ekonomski patriotizam, za politiku razvoja a ne politiku štednje. U najkraćem: imamo prava rešenja za nova radna mesta! Zalažemo se, prevashodno, za ulaganje u domaću privredu, a ne u strane investitore, za razvoj srpskog sela i poljoprivrede, a ne za smanjenje i ukidanje subvencija za poljoprivrednu proizvodnju. Ulaganja u našu poljoprivredu podrazumevaju i razvoj prerađivačke industrije i industrije poljoprivrednih mašina. Naša porodična politika je jedinstvena pojava na srpskoj političkoj sceni. U najmanju ruku je čudno da se problemom bele kuge, nataliteta i podrške porodicama i rađanju, ne bavi ni jedna od političkih organizacija i to u zemlji čije je stanovništvo među najstarijima u Evropi i gde svake godine umre 35.000 ljudi više nego što se rodi dece! Kao izraz naše porodične politike je i zalaganje za zaštitu prezaduženih porodica i predlog za donošenje Zakona o ličnom stečaju. Tražimo vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, razumne dužine i oblika primerenog našim bezbednosnim potrebama. Smatramo da jačanje naših bilateralnih odnosa sa Rusijom treba da bude prioritet naše diplomatije u narednom periodu. I na kraju, kao i na samom početku, za pravnu i slobodnu Srbiju, sa Kosovom i Metohijom u njenom sastavu. Sve ovo ima za cilj da narodu vratimo državu koja mu je oteta u prethodnih 16 godina.
Zašto građani Srbije treba da glasaju za listu Dveri-DSS? Po čemu se ona razlikuje od drugih predloženih listi?
-Naša lista predstavlja potpunu novinu na političkoj sceni Srbije. Posle 16 godina bezalternativnog puta ka EU, posle rasprodaje državnih preduzeća strancima i bankarskog ropstva u koje smo upali, naša koalicija se zalaže za isključivo sprovođenje politike srpskih interesa.
Dosta su stranci bili privilegovani u Srbiji, mi želimo da država Srbija prevashodno ulaže u razvoj domaće poljoprivrede, u razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji.
Ne treba MMF da nam određuje kolike će biti plate i penzije. To je ponižavajuće. Zahvalićemo se MMF-u i otkazati njihove usluge, jer nam ne treba tutor u rođenoj kući.
Dodatno ćemo oporezovati strane banke i uvesti progresivno oporezivanje. Ta sredstva preusmerićemo u razvoj domaće privrede.
Rešićemo i kredite u švajcarskim francima. Banke su za osam godina samo u valutnim razlikama ostvarile ekstraprofit, čitaj otele, pola milijarde evra našim građanima. Naravno, nisu problem samo krediti u švajcarcima, već i ostali krediti. Mi nudimo sveobuhvatna rešenja ““ otpis dugova kroz lični stečaj, ukidanje valutne klauzule itd.
Jasno i glasno kažemo: mi smo glasnogovornici i zaštitnici interesa građana Srbije, a ne stranog kapitala i bankarskih mešetara.
Kako ocenjujete dosadašnju kampanju?
- Neravnopravna zastupljenost svih listi je očigledna: istraživanja pokazuju da su naprednjaci zastupljeni na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću više nego sve druge liste zajedno, a to je direktno kršenje zakona i demokratske volje građana Srbije. Po zakonu, svi treba da imaju ravnopravan tretman.
Neki mediji, poput Pinka i Informera, postali su naprednjački MIŠ (medijsko-informativni štab), ne obaziru se na Uputstvo REM-a, niko im ne može ništa... Na dnevnom nivou spinuju javno mnjenje raznim aferama i gadostima, sa jednim jedinim zadatkom: da se ne govori o lošim potezima Vučićeve vlasti, a to bi morala da bude ključna tema ovih izbora. Do sada nije bilo, a najverovatnije neće ni biti, javnih debata sa onima koji vladaju Srbijom svih ovih godina.
Napadi na Dveri i DSS, kao i na Sandu Rašković i mene lično od strane režimskih medija i njihovih satelita su svakodnevni. Prljava kampanja ide do neslućenih razmera. Čak su posegli i za obaranjem našeg sajta i hakovanjem naloga na socijalnim mrežama. Podvaljuju građanima lažne promotivne snimke Dveri, kao da smo mi, tobože, objavili kartu Srbije bez Kosova i Metohije. Odmah potom graknu da smo „lažne patriote“, a činjenica je da su oni potpisali briselske sporazume, činjenica je da su oni predali Kosovo i Metohiju u ruke Hašimu Tačiju i ostalim teroristima.
Naprednjaci ne biraju sredstva u ovoj kampanji, a mislim da neće birati sredstva ni da sačuvaju svoju vlast.
Svi napadi na nas pokazuju da su Dveri i DSS najveća pretnja dosadašnjoj političkoj garnituri i da predstavljaju najveću novost na političkom nebu Srbije.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa