21. april 2016.21. apr 2016.
PLANINARSTVO

ŠETNjOM DO ZDRAVLjA

Višegodišnje druženje dva planinarska društva, jedno iz malog južnobačkog okruga, sela Sirig, nedaleko od Novog Sada, koje nosi naziv Planinarsko ““ smučarski klub Sirig, obavezalo je šabačke planinare, članove PSD “Cer“ da uzmu učešća na njihovoj tradicionalnoj manifestaciji “Jegrički maraton“ koja se svake godine odvija u parku prirode “Jegrička“, a u organizaciji pomenutog kluba, a u mesecu aprilu, radi čega su se šabački planinari opredelili da drugi da vikend provedu na terenima opštine Temerin, u parku prirode Jegrička.
Pomenuti park prirode dobio je naziv po istoimenoj rečici Jegrička, nekada najduže autohtona vojvođanska rečica, koja nema klasičan izvor i predstavlja sistem povezanih bara, kroz koje vode otiču do svog ušća u reku Tisu. Jegrička se napaja vodom iz više depresija kod Despotova, gde se i nalazi njen prirodni početak. Dužina ove rečice iznosi nekih 37 kilometara i gotovo najvećim delom protiče kroz temerinski atar u dužini od sedamnaest kilometara, uporedo sa kanalom Dunav-Tisa-Dunav i Malim bačkim kanalom. Poslednjim regulacijama vodotokova u Vojvodini Jegrička je uključena u veliki hidrosistem DTD, čime je izgubila osobine prirodnog toka.
Obale ovog vodozahvata su posebno uređene i pristupačne za sve zaljubljenike u vojvođansku ravnicu i njenu prirodu, bogate florom i faunom. U vodama Jegričke mogu se uočiti beli lokvanj, barska paprat, biljka mešinka, koja je po svojoj životnoj formi posebno interesantna što podvodnim meškovima hvata sitne vodene organizme. Od riba pored šarana i drugih domaćih vrsta riba u Jegrički se mogu naći amur, sa dalekog istoka ili patuljasti som... Jegrička predstavlja posebnu oazu za ptice. Do sada je registrovano preko 180 vrsta raznih ptica, od barskih čaplji pa do sićušnih senica... Vojvođanska ravnica, u okolini Jegričke, prebogata je srnećom divljači ““ koju smo mogli u više navrata da vidimo prilikom više satne šetnje stazama Jegričke, zatim tu je zečija divljač, kao i divlje svinje koje smo u par navrata slikali u njihovom rezervatu.
Duž Jegričke obale urađene su dve pešačke staze, jedna severno od Siriga sa osmatračnicama za divljač i ptice, a druga kod Temerina. Ostatak obale nema urađene staze, ali je moguće pešačiti pored obale.
Duž ove rute nailazimo na brojne vojvođanske salaše, koji se od strane vlasnika, iz dana u dan obnavljaju ““ preuređuju i predstavljaju pravo zadovoljstvo za posetioce, vraćajući im duh starih vremena.
Posebno zadovoljstvo, šabački planinari su doživeli prilikom posete “Brkinom salašu“ u selu Čenej, nedaleko od Temerina, čiji je vlasnik Goran Nešić, dete iz naših krajeva, konkretnije njegovo poreklo je vezano za selo Donju Badanju, u kome smo imali priliku da pokažemo planinarska umeća koristeći alpinističku opremu u njegovom kampu avanture.
M.Botić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa